Image

Božićne blagdane prije godinu dana provela je sa svojim najmilijima poput mnogih drugih. Međusobno darivanje i obiteljski ručak bili su samo dio njezina Božića.

Ove godine Božić će za nju biti drugačiji.

U malenom stanu od 35 kvadrata u jednom zagrebačkom kvartu društvo će joj praviti samo 77-godišnja baka. Očev će dar odbiti, on je za nju samo jedan čovjek s ceste. Prema njemu više ne osjeća ništa. Iako je maloljetna, početkom ove godine, saznavši za njezinu tajnu, fizički ju je napao, a zatim i izbacio iz stana.

- Ja sam lezbijka. Bez skrivanja ću to reći svim svojim prijateljima jer nemam ništa skrivati. Oni me zbog toga ne diskriminiraju i dalje smo si dobri, nitko mi ništa ne bi prigovorio zbog toga. Moji roditelji to nisu mogli prihvatiti, to je za njih i danas tabu tema. Zbog toga sam morala i otići od kuće - otvoreno je, bez ustručavanja, ispričala sedamnćstogodišnja Maja (pravi podaci poznati redakciji).

Danas je maturantica u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, na ljeto planira upisati fakultet, ali još nije odlučila koji će odabrati. S bakom živi u malenom stanu, boravi u kuhinji, a spava na trosjedu. Za režije i džeparac zarađuje radeći honorarne poslove poslije škole. četiri je mjeseca u sretnoj vezi s novom djevojkom. Njezin novi, teži život počeo je početkom proljeća ove godine. Maja je kod kuće bila sa svojom tadašnjom djevojkom.

- Majka je ušla u sobu kada smo nas dvije bile same i vidjela nas. Nakon toga sam joj napokon priznala svoje seksualno opredjeljenje. Izbacila me iz stana te nije željela razgovarati o tome. Dan poslije vratila sam se kući iz škole. Tada je kući stigao i moj otac kojem je majka sve ispričala. Nismo stigli progovoriti ni riječ, nisam imala pravu priliku da mu objasnim. Počeo me fizički maltretirati, a zatim i udarati. U jednom trenutku u meni je puknulo i vratila sam mu. Počeli smo se tući, a on je govorio da odem iz stana. U taj jedan sat život mi se okrenuo naglavačke, samo sam pokupila osnovne stvari i otišla zauvijek - prisjeća se Maja tog dana.

Svoje sklonosti prema djevojkama otkrila je početkom puberteta. Nakon nekog vremena pobijanja te istine odlučila je biti iskrena.

- Uvijek sam si govorila da sam biseksualka, no početkom srednje škole odlučila sam sama sebi reći istinu. Još kao malena shvaćala sam da ne osjećam isto prema curama i dečkima. Kada sam ušla u pubertet, oko trinćste godine, shvatila sam što se sa mnom događa. Tada sam se namjerno družila s dečkima, ali to nije išlo. Prihvatila sam svoje seksualno opredjeljenje i nisam ga više skrivala - objasnila je Maja.

Dugo je vremena to skrivala od roditelja, s kojima ni tada nije bila u dobrim odnosima.

- Otac me često psihički maltretirao, a majka je stalno bila na putovanjima i nisam je viđala. Odgajala me baka s kojom sam živjela. S obzirom na to da sam živjela u konzervativnoj obitelji, stalno sam odgađala to priznanje roditeljima. Očito se to moralo tako dogoditi - kaže Maja, čija baka s kojom živi ne zna za njezinu priču. - Ne želim baku opterećivati time. Stara je već i pomalo senilna pa ne može više to shvatiti - dodala je.

U svom stanu poslije sam bila još nekoliko puta kada njih nije bilo kod kuće kako bih uzela svoje stvari. Oca je poslije srela samo jednom na ulici.

- Tada se počeo derati na mene, ali ja sam samo prošla kraj njega - govori Maja.

Iako joj se život u trenu skroz promijenio te joj je nakon toga postalo teže, Maja će s ponosom reći da se osjeća ugodno te da ništa ne bi mijenjala unatrag godinu dana. A nedavno je ponovno počela komunicirati s majkom te se opet redovito viđaju.

- Znam da me ona voli, makar o tome ne želi da uopće razgovaramo - ističe Maja.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.