Image

Božićne blagdane prije godinu dana provela je sa svojim najmilijima poput mnogih drugih. Međusobno darivanje i obiteljski ručak bili su samo dio njezina Božića.

Ove godine Božić će za nju biti drugačiji.

U malenom stanu od 35 kvadrata u jednom zagrebačkom kvartu društvo će joj praviti samo 77-godišnja baka. Očev će dar odbiti, on je za nju samo jedan čovjek s ceste. Prema njemu više ne osjeća ništa. Iako je maloljetna, početkom ove godine, saznavši za njezinu tajnu, fizički ju je napao, a zatim i izbacio iz stana.

- Ja sam lezbijka. Bez skrivanja ću to reći svim svojim prijateljima jer nemam ništa skrivati. Oni me zbog toga ne diskriminiraju i dalje smo si dobri, nitko mi ništa ne bi prigovorio zbog toga. Moji roditelji to nisu mogli prihvatiti, to je za njih i danas tabu tema. Zbog toga sam morala i otići od kuće - otvoreno je, bez ustručavanja, ispričala sedamnćstogodišnja Maja (pravi podaci poznati redakciji).

Danas je maturantica u jednoj zagrebačkoj gimnaziji, na ljeto planira upisati fakultet, ali još nije odlučila koji će odabrati. S bakom živi u malenom stanu, boravi u kuhinji, a spava na trosjedu. Za režije i džeparac zarađuje radeći honorarne poslove poslije škole. četiri je mjeseca u sretnoj vezi s novom djevojkom. Njezin novi, teži život počeo je početkom proljeća ove godine. Maja je kod kuće bila sa svojom tadašnjom djevojkom.

- Majka je ušla u sobu kada smo nas dvije bile same i vidjela nas. Nakon toga sam joj napokon priznala svoje seksualno opredjeljenje. Izbacila me iz stana te nije željela razgovarati o tome. Dan poslije vratila sam se kući iz škole. Tada je kući stigao i moj otac kojem je majka sve ispričala. Nismo stigli progovoriti ni riječ, nisam imala pravu priliku da mu objasnim. Počeo me fizički maltretirati, a zatim i udarati. U jednom trenutku u meni je puknulo i vratila sam mu. Počeli smo se tući, a on je govorio da odem iz stana. U taj jedan sat život mi se okrenuo naglavačke, samo sam pokupila osnovne stvari i otišla zauvijek - prisjeća se Maja tog dana.

Svoje sklonosti prema djevojkama otkrila je početkom puberteta. Nakon nekog vremena pobijanja te istine odlučila je biti iskrena.

- Uvijek sam si govorila da sam biseksualka, no početkom srednje škole odlučila sam sama sebi reći istinu. Još kao malena shvaćala sam da ne osjećam isto prema curama i dečkima. Kada sam ušla u pubertet, oko trinćste godine, shvatila sam što se sa mnom događa. Tada sam se namjerno družila s dečkima, ali to nije išlo. Prihvatila sam svoje seksualno opredjeljenje i nisam ga više skrivala - objasnila je Maja.

Dugo je vremena to skrivala od roditelja, s kojima ni tada nije bila u dobrim odnosima.

- Otac me često psihički maltretirao, a majka je stalno bila na putovanjima i nisam je viđala. Odgajala me baka s kojom sam živjela. S obzirom na to da sam živjela u konzervativnoj obitelji, stalno sam odgađala to priznanje roditeljima. Očito se to moralo tako dogoditi - kaže Maja, čija baka s kojom živi ne zna za njezinu priču. - Ne želim baku opterećivati time. Stara je već i pomalo senilna pa ne može više to shvatiti - dodala je.

U svom stanu poslije sam bila još nekoliko puta kada njih nije bilo kod kuće kako bih uzela svoje stvari. Oca je poslije srela samo jednom na ulici.

- Tada se počeo derati na mene, ali ja sam samo prošla kraj njega - govori Maja.

Iako joj se život u trenu skroz promijenio te joj je nakon toga postalo teže, Maja će s ponosom reći da se osjeća ugodno te da ništa ne bi mijenjala unatrag godinu dana. A nedavno je ponovno počela komunicirati s majkom te se opet redovito viđaju.

- Znam da me ona voli, makar o tome ne želi da uopće razgovaramo - ističe Maja.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam