Image

Nečija je neobična odluka da studente Pravnog fakulteta u sklopu predavanja iz sociologije na temu seksualnosti posjeti gospođa Žuži Jelinek provedena u djelo.

Tako je ta kolumnistica navodno najtiražnijih ženskih novina ovoga tjedna dobila priliku prenijeti svoje znanje i životno iskustvo na nešto drugačiju ciljanu skupinu. Bili su to budući pravnici koji su, kako prenose mediji, čak i prepunili dvoranu u kojoj se odvijalo to događanje.

Ima li se uopće smisla pitati zašto i kako je upravo Žuži svrstana u isti koš sa svim znanstvenicima, umjetnicima i političarima koji su ikad predavali na fakultetima zagrebačkog Sveučilišta ako se uzme u obzir da živimo u zemlji koja je potpuno dezorijentirana u gotovo svim aspektima, pa tako i u obrazovnom sektoru? Je li to logičan slijed događaja u ovakvoj Hrvatskoj koja posrće pod teretom neopuritanizma i sve glasnijih zagovornika istog, u bolnom raskoraku između takozvanih tradicionalnih vrijednosti i napretka na području seksualnih sloboda i ljudskih prava?

Nešto ranije obaviješteni smo o tome kako od ovog polugodišta počinje provođenje eksperimentalne nastave zdravstvenog i spolnog odgoja u školama. Osim učitelja biologije, psihologa i pedagoga, u tom će programu sudjelovati i vjeroučitelji. Nadležnim institucijama trebale su gotovo dvije godine da odobre program u kojem će klinci učiti kako je, primjerice, masturbacija štetna jer predstavlja okretanje prema unutra, prema sebi, onom dijelu spolnosti i osobnosti koji je očito namijenjen da bude u odnosu s drugom osobom. Istini za volju, roditelji imaju izbor i mogu se odlučiti za program Foruma za slobodu odgoja, no činjenica da postoji program poput onoga koji nudi Grozd dovoljna je da izazove zabrinutost.

Žuži je, s druge strane, svim mladim ženama u dvorani jasno poručila kako suprugu nikad ne smiju uskratiti seks te im tako, a i na druge načine, pokušala dati do znanja kako je žena po samoj svojoj prirodi nepotpuna bez muškarca, u odnosu na njega inferiorna te da je njezina svrha puko zadovoljavanje potreba Njegovog carskog visočanstva.

Kad sam posljednji put pogledala na kalendar učinilo mi se da smo već zakoračili u 21. stoljeće, no sve oko mene upućuje na suprotno. Generacije koje tek stasaju i formiraju se kako bi mogle podnijeti nemali teret koji im ostavljamo podučavaju da se trebaju stidjeti vlastite seksualnosti, uhvatiti je za rogove i hrabro se s njom obračunati ako imalo iskače iz zadanih, tradicionalnih okvira, a mladim akademskim građankama poručuje se kako su bića drugog reda.

Sve to bilo podnošljivije da je predavanje gospođe Jelinek imalo zabavan karakter, da je ona predstavljena kao putujući cirkus koji je došao zabaviti umorne studente, ali upravo je suprotno.
Asistentica na katedri za sociologiju gore spomenutog fakulteta, Ksenija Grubišić, izjavila je kako je predavanje ispunilo očekivanja i objasnila da Žuži ima poseban pristup prema slušateljima jer je zanimljiv govornik i ima što reći o temi seksualnosti. To se može shvatiti dvojako – predavanje je, dakle, bilo onakvo kakvo bismo od Žuži i očekivali. Ili je bilo korisno i edukativno dijelom i prema Grozdovom nauku pa će se i drugi fakulteti povesti za tim primjerom.

Nije sasvim poznato planiraju li se i predavanja kompetentnih stručnjaka i stručnjakinja na istu temu ili će fakultet koji bi trebao biti rasadnikom slobodne misli i pluralizma ostati na tom jednom, gospođe Jelinek. Ona, iako je očito i sama žena, svjesno degradira društveni i svaki drugi položaj pripadnica vlastita spola, promocijama njezinih knjiga prisustvuje i sâm gradonačelnik, a njezine se izjave citiraju u javnosti – i to kao nešto što bi trebalo shvatiti ozbiljno. Ona ženama servira recepte za uspješan život u nekoliko jednostavnih koraka i savjetuje im puteve koji u svakom slučaju, bez iznimke, moraju završiti s gospodinom Pravim.
Poručuje im da s njima nešto nije u redu ako se do tridesete nisu pobrinule nositi titulu gospođe jer sve ostalo nije primjereno te da se, ako su već uspjele u životu na taj način, moraju maksimalno truditi da taj status zadrže pod svaku cijenu. Ako su uspjele u životu i udale se, brak moraju čuvati pod svaku cijenu, pa čak i ako im muž(jak) tu i tamo zvizne pokoju šamarčinu jer one to moraju razumjeti i pronaći način kako da On uvijek bude zadovoljan.

Sudeći po svemu, opkoljeni smo jakim snagama novih čistunaca i retrotradicionalista koji su premrežili obrazovni sustav od jaslica pa sve do fakulteta, a vladajuće strukture u dosluhu s nekim medijima im u tome svesrdno i obilno pomažu.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.