Image

Pravni tim ILGA-Europe, poslao je pismo Vladi Republike Hrvatske i premijeru Sanaderu u kojem se izražava zabrinutost za odgodu zakona o suzbijanju diskriminacije, a izraženo je nezadovoljstvo utjecajem Crkve u Hrvata koja se izravno optužuje za odugovlačenje zakona.

"Bez obzira što je hrvatska Vlada dozvolila ograničena prava partnera u gay i lezbijskim vezama, homofobija se i dalje širi u zemlji u kojoj živi oko 90 posto katolika", navodi se u pismu. 

Katolička crkva optužena
ILGA Europe jedna je najvećih Međunarodnih lezbijskih i gay udruga, koja radi na promicanju ravnopravnosti i ljudskih prava lezbijki, gay muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) u Europi. Riječ o krovnoj organizaciji svih gay udruga na Starom kontinentu, a pod sobom imaju više od 200 organizacija širom Europe.

Vijest o tome da je ILGA kontaktirala premijera Sanadera, te izrazila zabrinutost prva je danas objavila najveća novinska gay agencija "pinknews", s udarnim naslovom "Katolička crkva optužena za odgodu zakona o suzbijanju diskriminacije".

Bog neće dozvoliti Kulu babilonsku
Podsjetimo, Crkva u Hrvata oštro je protiv novog prijedloga Zakona o suzbijanju diskriminacije kojeg predlaže ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor jer ga je, između ostalog, radila zajedno "s manjinskim radikalnim udrugama kao što su Iskorak, Kontra, Ženska mreža, B.a.b.e. i slično".

Crkva je protiv tog zakona jer bi između ostalog trebao zaštititi transseksualne osobe. Zakon je predvidio zabranu diskriminacije na temelju rodnog identiteta i izjašnjavanja, no Crkva je to prepoznala kao "zamku" i "uvođenje na mala vrata legalizacije braka i usvajanja djece homoseksualcima, transseksualcima" i blokirala zakon. Crkva u novom zakonu prepoznaje i biblijske motive kao što je gradnja "Kule babilonske koju Bog neće dopustiti".

Obveza svake države je da sve jednako zaštiti
"Transrodne osobe suočene su s diskriminacijom i nasiljem zbog njihova identiteta a često im se negira pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo da žive bez nasilja i ostalih ljudskih prava. Obveza je svake države da jednako zaštiti sve građane od svih vrsta diskriminacije", stoji u pismu ILGA-e, kao i dodatak da i Europski sud pravde govori o jednakosti spolova.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.