Image

Pravni tim ILGA-Europe, poslao je pismo Vladi Republike Hrvatske i premijeru Sanaderu u kojem se izražava zabrinutost za odgodu zakona o suzbijanju diskriminacije, a izraženo je nezadovoljstvo utjecajem Crkve u Hrvata koja se izravno optužuje za odugovlačenje zakona.

"Bez obzira što je hrvatska Vlada dozvolila ograničena prava partnera u gay i lezbijskim vezama, homofobija se i dalje širi u zemlji u kojoj živi oko 90 posto katolika", navodi se u pismu. 

Katolička crkva optužena
ILGA Europe jedna je najvećih Međunarodnih lezbijskih i gay udruga, koja radi na promicanju ravnopravnosti i ljudskih prava lezbijki, gay muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) u Europi. Riječ o krovnoj organizaciji svih gay udruga na Starom kontinentu, a pod sobom imaju više od 200 organizacija širom Europe.

Vijest o tome da je ILGA kontaktirala premijera Sanadera, te izrazila zabrinutost prva je danas objavila najveća novinska gay agencija "pinknews", s udarnim naslovom "Katolička crkva optužena za odgodu zakona o suzbijanju diskriminacije".

Bog neće dozvoliti Kulu babilonsku
Podsjetimo, Crkva u Hrvata oštro je protiv novog prijedloga Zakona o suzbijanju diskriminacije kojeg predlaže ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor jer ga je, između ostalog, radila zajedno "s manjinskim radikalnim udrugama kao što su Iskorak, Kontra, Ženska mreža, B.a.b.e. i slično".

Crkva je protiv tog zakona jer bi između ostalog trebao zaštititi transseksualne osobe. Zakon je predvidio zabranu diskriminacije na temelju rodnog identiteta i izjašnjavanja, no Crkva je to prepoznala kao "zamku" i "uvođenje na mala vrata legalizacije braka i usvajanja djece homoseksualcima, transseksualcima" i blokirala zakon. Crkva u novom zakonu prepoznaje i biblijske motive kao što je gradnja "Kule babilonske koju Bog neće dopustiti".

Obveza svake države je da sve jednako zaštiti
"Transrodne osobe suočene su s diskriminacijom i nasiljem zbog njihova identiteta a često im se negira pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo da žive bez nasilja i ostalih ljudskih prava. Obveza je svake države da jednako zaštiti sve građane od svih vrsta diskriminacije", stoji u pismu ILGA-e, kao i dodatak da i Europski sud pravde govori o jednakosti spolova.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.