Image

Organizacijski odbor Zagreb Pridea 2008. najoštrije osuđuje fizičke napade na aktivista Kristijana Grđana i aktivistkinju Sanju Juras te na tri sudionika koji su iz Kosova došli na subotnju Povorku ponosa LGBTIQ osoba.

Homofobni nasilnici napali su domaće i strane aktiviste, dakle politički djelatne osobe, pa su ti napadi još ozbiljniji jer se radi o izravnim napadima na slobodu mišljenja, izražavanja, javnog okupljanja i političkog djelovanja.

Zagreb Pride izražava punu solidarnost i podršku napadnutim aktivistkinjama i aktivistima.

Od policije tražimo da učini sve kako bi se pronašli i priveli nasilnici te da navedene događaje tretira kao  kaznena djela nasilničkog ponašanja i rasne i druge diskriminacije, koja predstavljaju zločine iz mržnje, a ne tek kao prekršaj kako je najavila.

Od nositelja institucija izvršne vlasti, predsjednika Republike, predsjednika Vlade i Vlade RH u cijelosti tražimo da odmah i bez ustezanja osude nasilje koje se dogodilo na Prideu te da ga izrijekom imenuju homofobijom. Takva osuda je nužna i potrebna, u skladu je s europskim vrijednostima i nakon nje mora uslijediti aktivno nastojanje Vlade RH u suzbijanju homofobije, transfobije i bifobije koje su u hrvatskom društvu sveprisutne. Naglašavamo da je svaki napad na LGBTIQ osobu napad na civilizirano i europsko, demokratsko i slobodno hrvatsko društvo.

Ovogodišnji Zagreb Pride "Snaga zajedništva – Imaš hrabrosti!" bio je brojnošću  najveći dosad i protekao je u skladu s našim očekivanjima: mirno, dostojanstveno, ali i hrabro, veselo i ponosno. Također, političku podršku službeno su Povorci ponosa iskazali predsjednik Stipe Mesić, te četiri parlamentarne stranke: SDP, HNS, HSLS i SDSS. To je dosad i najsnažnija politička podrška koju je Zagreb Pride ikada imao.

Ove je godine s policijom ostvarena uzorna suradnja i snage reda odradile se primjeren posao na osiguranju skupa i grada te nisu dozvolile da kao lani Zagrebom zavladaju ulične bande.

Manifestacija bila je pod posebnom pozornošću tijela Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe koje ćemo izvijestiti o cijelom događaju, napose o izgredima i napadima te o postupanju policije.

Za Zagreb Pride 2008,

Franko Dota, Marko Jurčić.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.