Image

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o suzbijanju diskriminacije, a HDZ je povukao svoj amandman kojim se tražilo brisanje iz zakona diskriminacije temeljene na rodnom identitetu i izražavanju.

Za zakon je glasovalo 117 zastupnika, HDZ-ovac Ivan Bagarić bio je suzdržan, a HSS-ovka Marijana Petir glasovala je protiv. 

Prihvaćen je zaključak HSS-a po kojemu se Vlada obvezuje da u roku tri mjeseca od početka primjene zakona Saboru podnese izvješće o učincima provedbe zakona te potrebi za eventualnim izmjenama i dopunama.

Zakonom, koji na snagu stupa s početkom iduće godine, pruža se zaštita i zabranjuje diskriminacija svake potencijalno marginalizirane ili diskriminirane skupine, bilo da je riječ o rasi, etničkoj, nacionalnoj, socijalnoj pripadnosti, vjeri, rodnom identitetu, bračnom statusu, genetskom naslijeđu.

Marijana Petir, koja je danas jedina u Saboru glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije, kazala je kako je tako postupila jer smatra da zakon otvara novi prostor za diskriminaciju i da neće biti provediv. Petir je rekla kako je pokazala da je najdosljednija zastupnica, te dodala: "Pokazala sam svima da mi je bitnija moja savjest od onoga što govore političari i ne znaju kako će to opravdati pred samim sobom".

Zakon će se primjenjivati u brojnim područjima: obrazovanju, znanosti, športu, socijalnoj sigurnosti i u području radno-pravnih odnosa, a uvodi se pojam višestruke diskriminacije koju trpe, primjerice, žene s invaliditetom.

Zakon predviđa tri vrste tužbi koje će moći podnijeti žrtve diskriminacije - tužbu za utvrđivanje diskriminacije, za otklanjanje diskriminacije i za nadoknadu nematerijalne štete zbog diskriminacije. Provedbu zakona pratit će i nadzirati Ured pučkog pravobranitelja, pa se planira proširenje toga ureda.

Sabor je prihvatio Vladin amandman po kojemu će se pučki pravobranitelj, kao središnje tijelo za provedbu zakona, prije podnošenja izvješća o provedbi morati konzultirati sa svim registriranim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj.

Vladinim amandmanima, koji su postali sastavni tekst zakona, omogućava se vjerskim zajednicama slobodno i neometano zastupanje doktrina, postupanja, uvjerenja i ciljeva, a propisano je i da se poticanje diskriminacije može kažnjavati samo ako je učinjeno s namjerom.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.