Image

Dosta je bilo da samo mirno promatramo društvenu nepravdu u vidu višestruke diskriminacije lezbijki i biseksualnih žena jer posljedice su vidljive na više razina – od one svakodnevne pa sve do zakona, institucija i države.

Neprihvaćanje od strane obitelji i prijatelja? Zlostavljanje u školi, na poslu i na ulici? Glupi komentari i pogledi zbog izgleda ili držanja za ruke? Ušutkavanje jer uvijek tražimo "previše" prava i guramo svoj privatni život pristojnim građanima pod nos? Unajmljivanje prijatelja da glumi dečka na sestričninoj svadbi? Objašnjavanje da živite s cimericom i u nedostatku kreveta dijelite isti? Sustav u kojem ne postojimo jer slovo zakona ne mari za nas? Zgražajući pogled ginekologa/inje dok ležite na stolu? Deficit klubova gdje se osjećamo sigurno? Izostanak diskusija i informacija glede važnih aspekata naših života? Susreti s psiholozi/ginjama i psihijatri/cama koje/i i sami/e imaju homo/bi/fobne stavove ili pak nemaju dovoljno znanja i senzibiliziranosti glede specifičnih potreba lezbijki i biseksualnih žena? 

Mogla bih ovako do kraja života, uf, crnila li... Koja od nas nije vlastitu kožu opekla u barem nekim od gore navedenih situacija?

Zato želimo pružati informacije o L Wordu u Hrvatskoj, podršku za svakodnevne hrabre korake, slušati vaše brige, nebrige, nedoumice, dijeliti dobra i loša raspoloženja, izmjenjivati iskustva, razmišljanja i raspravljati o različitim stavovima, govoriti o temama koje su pod tepihom... Želimo biti siguran kutak i kad vam trebamo i kad vam ne trebamo.

Stoga nam je cilj, najkraće rečeno, raditi na podizanju standarda psihosocijalne zaštite lezbijki i biseksualnih žena.

Kako je počelo?
U prvim mjesecima davne 2007. godine, nakon edukacijskih treninga, organizirale smo telefonsko savjetovanje, e-mail savjetovanje, individualno savjetovanje te razne radionice i predavanja. Mlade smo, dvije godine na plećima nosimo tek ali bosim nogama koračamo sigurno i snažno kroz trnovitu homofobiju.
Povijest?
Naše aktivnosti: e-mail savjetovanje, sos linija, individualno savjetovanje, grupe podrške za roditelje lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba i grupe podrške za transrodne osobe. Predavanja/radionica je bilo raznih... One koje je zanimalo koliko i kako su pripadnice/i seksualnih i rodnih manjina prihvaćene/i u obitelji sudjelovale su na predavanju grupe LORI. Psihologinja Iva Žegura pričala je o aspektima nasilja nad LGBT osobama (s naglaskom na Povorku ponosa), posljedicama te podijelila savjete kako se nositi s istim, odnosno kako preživjeti. Naša stručnjakinja prof. Iva održala je predavanje i o specifičnostima mentalnog zdravlja u lezbijki i biseksualnih žena. Aktivista iz susjedstva, Kristian Ranđelović (Gayten, Beograd), upoznao nas je s aspektima transrodnosti dok nas je Lepa Mlađenović (Labris, Beograd) prosvijetlila radionicom o feminističkim principima savjetovanja. S Dušicom Popadić (IT Centar, Beograd) smo diskutirale o gotovo tabu temi - internaliziranoj homofobiji a s Jelenom Zulević (Gayten, Beograd), razmijenile iskustva o radu u peer savjetovanju. Imale smo i radionicu o usvajanju djece od strane samohranih majki.

Na okruglom stolu Briga za LGBT zajednicu: SOS telefoni i psihoterapija aktivistkinje/i iz LORI, Iskoraka, Gaytena, Labrisa i Kontre su raspravljale/i o nedaćama, problemima ali i uspjesima u provođenju aktivnosti vezanih za psihosocijalnu zaštitu za LGBT osobe.

Što nudimo?
E-mail savjetovanje, sos liniju, individualno savjetovanje, predavanja, radionice, grupe podrške za roditelje lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba, grupe podrške za transrodne osobe, raznorazne materijale (brošure, letke, knjige...). Sve usluge su besplatne.

Tko?
U Savjetovalištu vrijedno rade educirane volonterke i psihologinja te gostuju razne/i stručnjakinje/ci i aktivistkinje/i. Peer savjetovanje u kojem rade volonterke obuhvaća sos liniju i e-mail dok individualno savjetovanje vodi psihologinja. I volonterke i psihologinja sudjeluju na mjesečnim supervizijama.

Cilj?
Stvaranje sigurnog prostora za lezbijke i biseksualne žene gdje slobodno možemo razgovarati o pitanjima vezanim uz coming out proces, problemima u obitelji i/ili vezi, posljedicama nasilja i zlostavljanja (verbalnog, fizičkog i psihičkog) u javnom i privatnom prostoru, pitanjima identiteta, seksu, emocijama te o svemu što muči lezbijku ili biseksualnu ženu a da nas pritom nitko ne osuđuje, vrednuje, omalovažava i vrijeđa. Želimo otvarati širok spektar problema, pitanja i nedoumica; indirektno ili direktno vezanih uz spolnu orijentaciju te spolni/rodni identitet. Slušamo sve što imate za reći i pružamo informacije slobodne od homofobnog zagađenja. čekamo vaša pitanja kroz koja i same učimo. Ne želite li pak razgovarati o problemima i brigama, već jednostavno čavrljati i/ili saznati što se dešava na LGBTIQ sceni u Hrvata, tu smo.

Želimo se veseliti, ohrabrivati i podržavati!

Kako do nas?
Telefonsko savjetovanje: 091 4573372 / ponedjeljak i četvrtak / 18-20 h

E-mail savjetovanje: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / svaki dan

Individualno savjetovanje: po dogovoru, / prijave na 098 420 942

Radionice i predavanja: pratite naš site www.kontra.hr ili zovite 098 420 942

Informacije, pohvale, pokude: 098 420 942

Za kraj:
Mejlajte, zovite, smsajte, sudjelujte na događanjima! Vičite, šapućite, pjevajte, šutite, plačite, smijte se s nama! Vaša podrška naša je potkrijepa. Daklem, očekujemo vas!
Tek da znate, pred nama su, osim savjetovanja, još mnoge radionice, predavanja i grupe podrške. Keep in touch!

Sanda Brumen

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam