Image

Dosta je bilo da samo mirno promatramo društvenu nepravdu u vidu višestruke diskriminacije lezbijki i biseksualnih žena jer posljedice su vidljive na više razina – od one svakodnevne pa sve do zakona, institucija i države.

Neprihvaćanje od strane obitelji i prijatelja? Zlostavljanje u školi, na poslu i na ulici? Glupi komentari i pogledi zbog izgleda ili držanja za ruke? Ušutkavanje jer uvijek tražimo "previše" prava i guramo svoj privatni život pristojnim građanima pod nos? Unajmljivanje prijatelja da glumi dečka na sestričninoj svadbi? Objašnjavanje da živite s cimericom i u nedostatku kreveta dijelite isti? Sustav u kojem ne postojimo jer slovo zakona ne mari za nas? Zgražajući pogled ginekologa/inje dok ležite na stolu? Deficit klubova gdje se osjećamo sigurno? Izostanak diskusija i informacija glede važnih aspekata naših života? Susreti s psiholozi/ginjama i psihijatri/cama koje/i i sami/e imaju homo/bi/fobne stavove ili pak nemaju dovoljno znanja i senzibiliziranosti glede specifičnih potreba lezbijki i biseksualnih žena? 

Mogla bih ovako do kraja života, uf, crnila li... Koja od nas nije vlastitu kožu opekla u barem nekim od gore navedenih situacija?

Zato želimo pružati informacije o L Wordu u Hrvatskoj, podršku za svakodnevne hrabre korake, slušati vaše brige, nebrige, nedoumice, dijeliti dobra i loša raspoloženja, izmjenjivati iskustva, razmišljanja i raspravljati o različitim stavovima, govoriti o temama koje su pod tepihom... Želimo biti siguran kutak i kad vam trebamo i kad vam ne trebamo.

Stoga nam je cilj, najkraće rečeno, raditi na podizanju standarda psihosocijalne zaštite lezbijki i biseksualnih žena.

Kako je počelo?
U prvim mjesecima davne 2007. godine, nakon edukacijskih treninga, organizirale smo telefonsko savjetovanje, e-mail savjetovanje, individualno savjetovanje te razne radionice i predavanja. Mlade smo, dvije godine na plećima nosimo tek ali bosim nogama koračamo sigurno i snažno kroz trnovitu homofobiju.
Povijest?
Naše aktivnosti: e-mail savjetovanje, sos linija, individualno savjetovanje, grupe podrške za roditelje lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba i grupe podrške za transrodne osobe. Predavanja/radionica je bilo raznih... One koje je zanimalo koliko i kako su pripadnice/i seksualnih i rodnih manjina prihvaćene/i u obitelji sudjelovale su na predavanju grupe LORI. Psihologinja Iva Žegura pričala je o aspektima nasilja nad LGBT osobama (s naglaskom na Povorku ponosa), posljedicama te podijelila savjete kako se nositi s istim, odnosno kako preživjeti. Naša stručnjakinja prof. Iva održala je predavanje i o specifičnostima mentalnog zdravlja u lezbijki i biseksualnih žena. Aktivista iz susjedstva, Kristian Ranđelović (Gayten, Beograd), upoznao nas je s aspektima transrodnosti dok nas je Lepa Mlađenović (Labris, Beograd) prosvijetlila radionicom o feminističkim principima savjetovanja. S Dušicom Popadić (IT Centar, Beograd) smo diskutirale o gotovo tabu temi - internaliziranoj homofobiji a s Jelenom Zulević (Gayten, Beograd), razmijenile iskustva o radu u peer savjetovanju. Imale smo i radionicu o usvajanju djece od strane samohranih majki.

Na okruglom stolu Briga za LGBT zajednicu: SOS telefoni i psihoterapija aktivistkinje/i iz LORI, Iskoraka, Gaytena, Labrisa i Kontre su raspravljale/i o nedaćama, problemima ali i uspjesima u provođenju aktivnosti vezanih za psihosocijalnu zaštitu za LGBT osobe.

Što nudimo?
E-mail savjetovanje, sos liniju, individualno savjetovanje, predavanja, radionice, grupe podrške za roditelje lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba, grupe podrške za transrodne osobe, raznorazne materijale (brošure, letke, knjige...). Sve usluge su besplatne.

Tko?
U Savjetovalištu vrijedno rade educirane volonterke i psihologinja te gostuju razne/i stručnjakinje/ci i aktivistkinje/i. Peer savjetovanje u kojem rade volonterke obuhvaća sos liniju i e-mail dok individualno savjetovanje vodi psihologinja. I volonterke i psihologinja sudjeluju na mjesečnim supervizijama.

Cilj?
Stvaranje sigurnog prostora za lezbijke i biseksualne žene gdje slobodno možemo razgovarati o pitanjima vezanim uz coming out proces, problemima u obitelji i/ili vezi, posljedicama nasilja i zlostavljanja (verbalnog, fizičkog i psihičkog) u javnom i privatnom prostoru, pitanjima identiteta, seksu, emocijama te o svemu što muči lezbijku ili biseksualnu ženu a da nas pritom nitko ne osuđuje, vrednuje, omalovažava i vrijeđa. Želimo otvarati širok spektar problema, pitanja i nedoumica; indirektno ili direktno vezanih uz spolnu orijentaciju te spolni/rodni identitet. Slušamo sve što imate za reći i pružamo informacije slobodne od homofobnog zagađenja. čekamo vaša pitanja kroz koja i same učimo. Ne želite li pak razgovarati o problemima i brigama, već jednostavno čavrljati i/ili saznati što se dešava na LGBTIQ sceni u Hrvata, tu smo.

Želimo se veseliti, ohrabrivati i podržavati!

Kako do nas?
Telefonsko savjetovanje: 091 4573372 / ponedjeljak i četvrtak / 18-20 h

E-mail savjetovanje: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / svaki dan

Individualno savjetovanje: po dogovoru, / prijave na 098 420 942

Radionice i predavanja: pratite naš site www.kontra.hr ili zovite 098 420 942

Informacije, pohvale, pokude: 098 420 942

Za kraj:
Mejlajte, zovite, smsajte, sudjelujte na događanjima! Vičite, šapućite, pjevajte, šutite, plačite, smijte se s nama! Vaša podrška naša je potkrijepa. Daklem, očekujemo vas!
Tek da znate, pred nama su, osim savjetovanja, još mnoge radionice, predavanja i grupe podrške. Keep in touch!

Sanda Brumen

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam