Image

U organizaciji Pravnog tima udruga Iskorak i Kontra te Ženske mreže Hrvatske, aktivisti su ispred zagrebačke Katedrale građanima dijelili letke s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Riječ je o reakciji na peticiju čije su potpisivanje u krugu vjerskih objekata u cijeloj Hrvatskoj organizirali predstavnici građanske inicijative Potpisujem Deklaraciju, a u kojoj se navodi kako su ugrožena brojna ljudska prava iz UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pavima, a koja su sukladna vjerskim vrijednostima. 

Neva Tölle iz Ženske mreže Hrvatske prigodom današnjeg dijeljena letaka građanima s tekstom UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima izjavila je kako su protiv peticije koja se "poslije mise potpisivala u svim katoličkim crkvama u Hrvatskoj" te ocijenila da se ta peticija "odnosi na zabranu homoseksualnih brakova i prava na obitelj, te se protivi mogućnosti prava izbora za svaku ženu, kada je u pitanju pobačaj".

Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras ustvrdila je kako "Crkva u medijima iskrivljava univerzalni tekst Deklaracije o ljudskim pravima" i tu "Deklaraciju koristi kako bi napala prava homoseksualnih osoba na obitelj i pravo žena na abortus".

"Peticija koja se potpisuje u crkvama ne sadrži ništa o zabrani pobačaja i prava homoseksualnih osoba na brak, već sadrži nešto što bi svatko potpisao: dostojanstvo čovjeka, ljudska prava i pravo na obitelj", rekla je Juras.

No, kako je dodala, "taj će tekst koji Crkva daje građanima na potpis koristiti za napad na ljudska prva žena i homoseksualnih osoba".
"Katolička crkva je na sramotan način, iskrivljavanjem teksta Opće deklaracije o ljudskim pravima, a s ciljem napada na dostojanstvo i ljudska prava žena i homoseksualnih osoba, odlučila obilježiti obljetnicu usvajanja i proglašavanja te Deklaracije", ustvrdila je Tölle.

Predstavnici građanske inicijative Potpisujem Deklaraciju i većih vjerskih zajednica pozvale su građane i vjernike da diljem zemlje potpišu peticiju nastalu na temelju "Međunarodnog poziva na zaštitu prava i dostojanstva ljudske osobe i obitelji", koju je pokrenuo Europski forum za ljudska prava i obitelj.

Predstavnici nevladinih udruga i vjerskih zajednica upozorili su kako su ugrožena brojna prava iz UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima, a koja su sukladna vjerskim vrijednostima.

Peticiju su podržali, uz predstavnike Katoličke crkve, i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske vjerske zajednice, Reformirane kršćanske kalvinske crkve te Makedonske pravoslavne crkve.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam