Image

Hrvatska će dati proaktivnu potporu Deklaraciji o ljudskim pravima, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, kako je točno ime dokumenta koji će u formi zajedničke izjave ili deklaracije francusko izaslanstvo u ime država članica EU krajem ovoga mjeseca predložiti u Ujedinjenim narodima, rečeno nam je u Ministarstvu vanjskih poslova. 

Zemlje nulte tolerancije
Deklaracija, o kojoj se neće glasovati niti će stvoriti obvezno-pravne instrumente, i koja  poziva i na depenaliziranje homoseksualnosti, imat će punu potporu Hrvatske koja će biti članica međuregionalne Radne grupe za njezinu provedbu, odnosno jedna od devet njezinih glavnih susponzora.

Odluka o tome, kako su nam pojasnili u hrvatskom MVP-u, donesena je nakon konzultacija na najvišoj političkoj razini kao i analizi pozicioniranja Hrvatske u odnosu na relevantne političke subjekte. Glasnogovorništvo ministarstva je reklo kako se pri odluci vodilo računa i o tome kako je u Hrvatskoj nedavno poboljšan zakonski okvir koji se odnosi na ovo područje sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovi spolne orijentacije i rodnog identiteta, kao i Zakonu o ravnopravnosti spolova. Sveta Stolica, ako je vjerovati Celestinu Miglioreu, njezinu promatraču pri Organizaciji Ujedinjenih naroda, neće podržati prijedlog Francuske, u ime 27 članica Evropske unije, da se članicama Svjetske organizacije deklaracijom preporuči depenaliziranje homoseksualnosti. Francusko ministarstvo vanjskih poslova je u utorak objavilo da ima pristanak još nekih država izvan Unije među kojima su, tvrdi, “Argentina, Brazil, Gabon, Japan, Norveška, Hrvatska, Ukrajina itd.” - kako prenosi Le Journal Du Dimanche na svome portalu LeJDD.fr.

U svijetu, među članicama Ujedinjenih naroda, 88 država kažnjavaju zatvorom, prisilnim radovima ili čak mučenjem osobe za koje smatraju da su homoseksualne ili transseksualne. Sedam država to kažnjavaju smrću.

Sveta Stolica je prvi subjekt međunarodnog prava (bilo da je riječ o državama ili o organizacijama zastupljenima u Ujedinjenim narodima) koji je javno iznio stav protiv francuskog prijedloga, pošto ga je još u lipnju najavila francuska državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Rama Yade, zadužena za ljudska prava.

Postojeće norme
Monsignor Migliore, iskusan diplomat, odgovorio je za Konferencije UN-a u Dohi u intervjuu agenciji I. Media: “Sve što je u korist poštivanja i zaštite osobe dio je naše ljudske i duhovne baštine. Katekizam Katoličke crkve kaže, ne od danas, da se spram homoseksualnih osoba treba izbjeći svaki žig nepravične diskriminacije. Ali ovdje je drugo posrijedi. Deklaracijom političkog tipa, koju potpisuje skupina zemalja, zahtijeva se od država i međunarodnih mehanizama za provođenje i zaštitu ljudskih prava da dodaju nove kategorije koje se štite od diskriminacije, ne vodeći računa o tome da bi njihovo usvajanje stvorilo nove i nepomirljive diskriminacije. Primjerice, države koje ne priznaju zajednicu osoba istog spola kao ‘brak’ bit će stavljene na stup srama i i postat će predmet pritisaka.”

Dovoljno je vidjeti naslove agencijskih vijesti i članaka u znamenitijim novinama da bi se shvatilo koliku je zabunu izazvala takva interpretacija francuskog prijedloga i takva pozicija Vatikana. “Vatikan napadnut zbog protivljenja dekriminaliziranju homoseksualnih” naslovilo je Reuters; “Vatikan napadnut jer brani prirodnu obitelj” definirao je katolički portal Lifesite; “Vatikan se protivi dekriminalizaciji istospolnih zajednica” naslovio je londonski Times.

Francuska se brzo odazvala: Quai d'Orsey je ponovo precizirao da nije posrijedi rezolucija nego deklaracija koja se “oslanja na postojeće tekstove”, pa se dakle zauzima za postojeće norme, a ne zahtijeva uvođenje novih. Između redaka se čita: Vatikan laže ako tvrdi da je svrha francuske inicijative legalizirati bračne ili parabračne istospolne zajednice.

Stečena ljudska prava
U Francuskoj glasila preciziraju da Predsjedništvo EU nije pozvalo zemlje da promiču homoseksualnost, pa ni da homoseksualnima zajamče ista prava koja imaju heteroseksualni, pozvala je samo da ih se prestane kazneno goniti zbog te orijentacije koja je najčešće urođena. U tom kontekstu je pojedinac za homoseksualnu sklonost kriv koliko i za eventualnu ljevorukost ili patuljasti rast.

Talijanski Corriere della Sera ide korak dalje i izražava zaprepaštenje što se Sveta Stolica protivi poštivanju već postignutih ljudskih prava strahujući da će to biti pritisak na zemlje koje nisu ozakonile “homoseksualni brak”. S druge strane Il Foglio, list političara Giuliana Ferrare bliskoga Berlusconiju, tvrdi da je stav Crkve jasan, jer se zemlje koje ubijaju homoseksualne ionako ne bi osvrnule na dokument UN-a, nego bi pristojne zemlje izvrgle teroru katolištvo, pošto je u Švedskoj već jedan katolički svećenik, tvrdi Il Foglio, pozvan na odgovornost jer je s oltara osudio homoseksualnost.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam