Image

Obraćamo Vam se vezano za medijske napise o organizaciji javnog okupljanja "anti-gay prosvjeda“ pod nazivom "Nedopustivo je da nam nameću svoj nakaradni stil života" dana 13.06.2009. godine.

Organizatori javnog okupljanja su Hrvatska čista stranka prava i Hrvatski nacionalisti. Na stranicama organizatora- Hrvatske čiste stranke prava stoji izjava predsjednika stranke: "Nedopustivo je da šačica dezorijentiranih i nemoralnih ljudi terorizira i nameće svoj nakaradni stil života ostalima od gotovo milijun građana grada Zagreba, a i cijele Hrvatske".

Pozivanje na diskriminaciju odnosno širenje mržnje po bilo kojoj osnovi, pa tako i po osnovu spolne orijentacije kažnjivo je prema hrvatskom pozitivnom zakonodavstvu. Osobito zabrinjavajući su navodi u medijima da je ovakvo protuzakonito okupljanje u kojem se poziva na mržnju prema seksualnim manjinama odobreno od strane Policijske uprave Zagrebačke.

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske uputit će hitan zahtjev PU Zagrebačkoj za stavljanje izvan snage odluke kojom se odobrava održavanja javnog okupljanja Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista u tzv. antigay pride iz razloga što isti sadržava sve elemente kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Zbog svega navedenog tražimo:
- Od Ministarstva unutarnjih poslova da sankcionira na odgovarajući način ovlaštenu osobu koja je odobrila javno okupljanje premda se iz materijala koji su objavljeni na internetu ( web stranica stranke ) vidljivo da se radi o počinjenju kaznenog djela koji je u tijeku i koji se goni po službenoj dužnosti;
- Od Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da pokrene kazneni progon protiv organizatora javnog okupljanja zbog počinjenog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu
- Od Ustavnog suda da zabrani djelovanje političke stranke Hrvatska čista stranka prava zbog pozivanja na počinjenje zločina iz mržnje prema podnesku koji ćemo uputiti s današnjim danom.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra
Kristijan Grđan, kordinator Iskoraka- centra za prava seksualnih i rodnih manjina
Bojana Genov, koordinatorica ženske mreže Hrvatske

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.