Image

Načelnik ureda ravnateljstva policije Krunoslav Borovec potvrdio je u razgovoru za nacional.hr kako policija nije odobrila zahtjeve skupine građana za održavanje 'Antigay' prosvjeda.

Ovaj se prosvjedni skup, prijavljen od članova mladeži Hrvatske čiste stranke prava i udruge Hrvatski nacionalisti trebao održati u subotu 13. lipnja u Zagrebu, odnosno na isti dan kada je otprije potvrđen 8. Gay Pride. 

Jučer je pak na adrese novinskih kuća pristiglo pismo 'grupe zabrinutih građana', zajedno s CD - om na kojem se nalaze fotografije neofašističkih skupina i pojedinaca koji veličaju ustaštvo. Radi se o više od 300 fotografija sa imenima i prezimenima osoba koje nose sporno znakovlje, ali i brojnih Facebook grupa koji podržavaju fašizam, te se može zaključiti da je jedan od povoda ovog pisma bio nadolazeći Gay Pride. Autori pisma su upozorili na skupinu mladih koji promoviraju rasnu, vjersku i seksualnu netrpeljivost, te promiču nasilje i netrpeljivost prema svemu što je drugačije. Među grupama i građanima što podržavaju rigidnu desnicu, te pozivaju na 'rasnu čistoću', na ovom se popisu našla i skupina Hrvatski nacionalisti, koja je od policije neuspješno pokušala izvojevati dozvolu za svoj mali šovinistički skup u centru Zagreba.

Sadržaj stranice udruge Hrvatski nacionalisti mogao bi također postati predmet policijske istrage, pošto se tamo mogu naći razni zabranjeni ikonografski simboli, poput fašističkog znakovlja. Naime, policija je potvrdila da su upoznati s ovim slučajem, ta da će provesti istragu u kojoj bi se trebalo doći do imena osoba koje su postavile taj sadržaj na web. Iako je bilo logično da će se ovakav jedan skup na kraju poništiti od strane nadležnih organa, riječ je o prvoj reakciji policije na sve proširenije prijetnje s interneta.

Naime, valja napomenuti kako je policija već otprije bila upozoravana na prijetnje i zabranjene šovenske ispade na internetu, gdje se preko specijaliziranih stranica i Facebook grupa pozivalo na linč homoseksualaca povodom slične manifestacije u Splitu.

Tamo se u srpnju treba održati veliki queer party, a sve od nedavno lokalni čuvari čudoređa formirali su Facebook grupu 'nećemo pedere u Splitu', koja sada broji više od 10 tisuća posjetitelja. Tijekom proteklih dana tamo su se ostavljale nadasve brutalne poruke koje pozivaju na masovna ubojstva pripadnika seksualnih manjina. Policija je sve to znala, ali do sada nije reagirala. Kao glavni argument tomu istaknuli su da u tom slučaju nisu ispunjeni svi elementi kaznenog djela prijetnje, 'jer ne postoji konkretna fizička osoba koja bi bila oštećena ovim kaznenim djelom.'

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.