Image

Kontra će uz suradničke nevladine udruge dati svoj doprinos sudjelovanjem na sindikalnim prosvjedima najavljenim za rujan, držeći značajnim pitanje zaštite prava radnika i studenata, najavila je koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

Inače, želeći ukazati na sustavno ubijanje gay muškaraca u Iraku, udruge Kontra i Iskorak uručile su danas MVPEI-ju apel za diplomatskim djelovanjem prema institucijama te države kako bi se počinitelji kaznili te najavili svoje sudjelovanje u rujanskim radničkim i studentskim prosvjedima. 

'Uručili smo molbu Ministarstvu vanjskih poslova da uputi apel iračkoj vladi radi zaustavljanja sustavnih ubojstva gay muškaraca u toj državi, a koje provodi ekstremistička vjerska skupina', izjavila je Sanja Juras, koja je apel uručila ministarstvu zajedno s Augustinom Zonjićem, koordinatorom udruge Iskorak.

Međunarodna organizacija Human right watch objavila je na 67 stranica izvješće o sustavnom ubijanju i mučenju gay muškaraca u Iraku, a koje iračke institucije nisu kaznile te smatramo da Hrvatska mora uputiti diplomatski apel u tu zemlju kako bi se sankcionirala mučenja, iznijeli su.

Time bi Hrvatska pokazala spremnost da se na međunarodnom nivou afirmira u zaštiti ljudskih prava, smatra Juras, ističući da je i u Hrvatskoj situacija još uvijek loša. Doneseni su neki pozitivni antidiskriminacijski propisi, no još uvijek postoje problemi s njihovom provedbom, ocijenila je koordinatorica Kontre nakon uručenja apela u MVPEI-ju.

Apel je službeno zaprimio Ured glasnogovornika ministarstva, u čije je ime Berislav Živković poručio kako će ga razmotriti i vidjeti načine da ga u diplomatskoj komunikaciji uruče iračkim nadležnim tijelima.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam