Image

Kontra će uz suradničke nevladine udruge dati svoj doprinos sudjelovanjem na sindikalnim prosvjedima najavljenim za rujan, držeći značajnim pitanje zaštite prava radnika i studenata, najavila je koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

Inače, želeći ukazati na sustavno ubijanje gay muškaraca u Iraku, udruge Kontra i Iskorak uručile su danas MVPEI-ju apel za diplomatskim djelovanjem prema institucijama te države kako bi se počinitelji kaznili te najavili svoje sudjelovanje u rujanskim radničkim i studentskim prosvjedima. 

'Uručili smo molbu Ministarstvu vanjskih poslova da uputi apel iračkoj vladi radi zaustavljanja sustavnih ubojstva gay muškaraca u toj državi, a koje provodi ekstremistička vjerska skupina', izjavila je Sanja Juras, koja je apel uručila ministarstvu zajedno s Augustinom Zonjićem, koordinatorom udruge Iskorak.

Međunarodna organizacija Human right watch objavila je na 67 stranica izvješće o sustavnom ubijanju i mučenju gay muškaraca u Iraku, a koje iračke institucije nisu kaznile te smatramo da Hrvatska mora uputiti diplomatski apel u tu zemlju kako bi se sankcionirala mučenja, iznijeli su.

Time bi Hrvatska pokazala spremnost da se na međunarodnom nivou afirmira u zaštiti ljudskih prava, smatra Juras, ističući da je i u Hrvatskoj situacija još uvijek loša. Doneseni su neki pozitivni antidiskriminacijski propisi, no još uvijek postoje problemi s njihovom provedbom, ocijenila je koordinatorica Kontre nakon uručenja apela u MVPEI-ju.

Apel je službeno zaprimio Ured glasnogovornika ministarstva, u čije je ime Berislav Živković poručio kako će ga razmotriti i vidjeti načine da ga u diplomatskoj komunikaciji uruče iračkim nadležnim tijelima.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam