Image

Vatikanski kardinal Javier Lozano Barragan izjavio je kako homoseksualci i transeksualci nikada neće stići u kraljevstvo nebesko. Dodao je kako to nisu njegove riječi, već citat iz poslanice Svetog Pavla iz Svetog Pisma. Kardinal je dodao kako se nitko ne rađa kao homoseksualac već to postaje svojom voljom. Službeni Vatikan ogradio se od izjava kardinala, iako je i stav katoličke crkve vrlo sličan. 

Njega je za Dnevnik.hr pojasnio teolog Albert Rebić. On kaže kako je stav katoličke crkve vrlo jasan i u potpunosti temeljen na Svetom pismu. 'U Svetom pismu jasno se govori da oni koji realiziraju homoseksualni odnos i ponašaju se prema njemu pred Bogom su počinili težak grijeh. Bog nije stvorio homoseksualce, zato se i kaže da se nitko ne rađa kao homoseksualac već to postaje svojom odlukom', pojašnjava Rebić. Dodaje da je u redu da svaki kršćanin, vjernik, a pogotovo kardinal daje izjave na temu homoseksualnosti.

Rebić pojašnjava kako je po katoličkoj crkvi Bog stvorio brak u kojem se u ljubavi trebaju rađati djeca, sve drugo je protunaravno. 'Gurati drugdje ono što se zna kamo se gura je grijeh. Spolni čin je jasno definiran. Po Bibliji, Bog je stvorio ženu da muškarac ne bi bio osamnjen, nije stvorio još jednog muškarca. Zapravo, sve se temelji na opservaciji prirode. Nije tu stvar samo o katoličkoj religiji, sve druge religije osuđuju homoseksualnost kao nešto nenaravno, kaže Rebić. Dodaje kako katolička crkva unatoč oštrom stavu osuđuje diskriminaciju. 'Mi nismo za razapinjanje homoseksualca, mi s njima želimo tolerantno živjeti, samo ne možemo ono što je grijeh zvati krijepošću', dodaje Rebić.

'Poziv na društvenu marginalizaciju'
Iz Iskoraka, centra za prava seksualnih i rodnih manjina, nisu željeli komentirati navode vatikanskog kardinala. 'Mi imamo dijalog s društvenim institucijama, ne ulazimo u dijalog s katoličkom crkvom niti s Vatikanom', službeni je stav Iskoraka. Iz udruge Kontra drže da je neprimjerno da nevladine organizacije komentiraju vjerske dogme jer imaju potpuno različit diskurs. 'Šteta je da vjerske dogme dobivaju toliko medijskog prostora. Što se tiče izjave da homoseksualne osobe neće moći ući u Kraljevstvo nebesko, držim da je to simbolički poziv na društvenu marginalizaciju takvih osoba', istakla je koordinatorica Udruge Kontra.

'Mi ne znamo zbog čega je Bog tako strog'
Don Kaćunko je za Dnevnik.hr.istaknuo kako je istina što govori vatikanski kardinal Javier Lozano Barragan, odnosno, da to nisu njegove riječi već dijelovi Svetog pisma te naglasio kako stav katoličke crkve nije drugačiji. 'To je riječ Božija, kaže se da takvi neće vidjeti Kraljevstvo nebesko, to je ozbiljna stvar. A zbog čega je Bog tako strog, to mi ne znamo, mi samo prenosimo njegove riječi', kaže don Kaćunko. Na upit je li riječ o diskriminaciji kada netko na temelj svoje spolne orijentacije negdje ne može doći, don Kaćunko odgovara da nije. 'Ako čovjeku koji ima rak kažete da boluje od raka, je li to onda diskriminacija? Samo je stvar iz kojeg se kuta gleda', pojasnio je.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.