Image

Na saborskom Odboru za Ustav svoje prijedloge za izmjene Ustava iznijeli su predstavnici civilnih udruga i pravobranitelji. Traži se definiranje prava djece te uvođenje pojma spolne orijentacije da bi se spriječila diskriminacija i neravnopravnost. Predsjednica lezbijske udruge Kontra Sanja Juras predložila je da bi se uz navedene antidiskriminacijske razloge kao što su rasa, boja kože, spol, jezik, vjera, političko uvjerenje i drugo, morala u Ustavu navesti i spolna orijentacija.

'Spolna orijentacija jedan je od temeljnih razloga diskriminacije i neravnopravnosti u društvu', kaže Juras i ističe da je homofobija česta pojava te da je s obzirom na to potrebna ustavno-pravna zaštita spolne orijentacije da bi se omogućilo sankcioniranje.

Također, smatraju da bi se i u članku u kojem se rat, nasilje i nesnošljivost proglašavaju kažnjivim i zabranjenim trebalo dodati da se isto tretira i 'nesnošljivost na osnovi spolne orijentacije'.

U članku koji se odnosi na zaštitu obitelji, Kontra traži da se ustavom zaštiti i istospolna zajednica. 'Prvenstveno zato što bi se stvorila ustavna osnova za zakonsko reguliranje nasljeđivanja partnera u istospolnoj zajednici', ističe Pernar i dodaje da to nije regulirano ni Zakonom o istospolnoj zajednici. Time žele stvoriti i pravni temelj za proširenje izvanbračne zajednice i na osobe istoga spola u Obiteljskom zakonu.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.