Sunce već odavno zagrijava europske metropole, a temperature na barometru dižu se do rekordnih brojki za ovo doba godine. Ljeto je na vidiku, a s njime i gay parade. Prva je na rasporedu ona u engleskome Birminghamu, 29. svibnja.

Za one koji još nikad dosad nisu bili na prideu, ova je godina idealna. Parade će se održati u većini glavnih gradova europskih država, a najpopularnije su one u Berlinu, Amsterdamu i Madridu. Kako bismo vam olakšale izbor, donosimo popis nekoliko povorki, a na vama je da odlučite hoćete li marširati u kojoj ili čitati izvješća na internetu. Nadajmo se da nijedna neće završiti kao one u Slovačkoj i Litvi. Podsjetimo, Rusi su i ove godine zabranili održavanje gay parade.

 

1. Birmingham, 29. – 30. svibnja
Kao što smo već spomenule, prva će se parada održati u engleskom gradu Birminghamu. Mnogima ova lokacija nije po volji, a o financijama da ne pričamo. No, birminghamska povorka glasi kao jedna od najboljih na čitavom ‘Otoku’ i svakako se isplati otići. Sve detaljnije informacije mogu se naći na službenoj web stranici www.birminghampride.com.

2. Berlin, 1. – 20. lipnja
Berlinski pride glasi kao jedan od najboljih u Europi, a povorkom u prosjeku promaršira nekoliko tisuća sudionika. Ovo je događaj koji polako ulazi u tradiciju njemačke metropole, a sve se više ljudi pojavljuje kako bi ‘vidjeli i bili viđeni’. Ovogodišnja tema pridea su anđeli pa ako se odlučite put Berlina, nemojte zaboraviti ponijeti krila. Na prvi dan lipnja službeno počinju gay dani, a finale (parada) će se održati 19. lipnja i završiti isti dan već poznatim house partijem.

3. Zűrich, 3. – 6. lipnja
Ovogodišnji slogan zűrichškog pridea je ‘’Pitaj i reci’’, a festival će trajati četiri dana. Parada će trajati dva dana. Ulice će biti prepune štandova s hranom i pićem, postavit će se mnogo pozornica za koncerte te političke i društvene tribine. Organizatori očekuju preko 30.000 posjetitelja.

4. Atena, 5. lipnja
I vrapci na granama već znaju za prosvjede koji se posljednjih tjedana održavaju u Ateni, a s nadolazećom gay paradom koja će se održati 5. lipnja, neće se moći raspoznati tko prosvjeduje, a tko slavi ljubav. U svakom slučaju, bit će ovo zanimljiva povorka koja svake godine broji sve veći broj sudionika. Ovogodišnji je slogan ‘’Mi smo posvuda’’.

5. Zagreb, 5. – 19. lipnja
Hrvatska i Zagreb su, za razliku od Rusije, i ove godine odobrili održavanje Zagreb Pridea koji će uzdrmati metropolu sredinom lipnja. Slogan kojim će se hrvatska LGBTIQ populacija predstaviti je ‘Hrvatska to može progutati’’, a plakat je već svima poznat. Da ne duljimo s detaljima, zainteresirani (a vjerujemo da vas ima) mogu više pročitati na stranicama Zagreb pridea www.zagreb-pride.net. Otprilike u isto vrijeme ljubav će se slaviti u Rimu, Bordeauxu, Caenu, Rennesu i Strasbourgu i u Den Haagu.

6. Oslo, 18. – 27. lipnja
Prijestolnicu Norveške do kraja svibnja okupiraju obožavatelji i sudionici Eurosonga, a u lipnju će ulicama prekrasnog skandinavskoga grada promarširati nekoliko tisuća LGBTIQ osoba. Parada je na rasporedu 26. lipnja, a večer prije održat će se party namijenjen isključivo ženama. Istovremeno, održavat će se gay festivali u susjednom Helsinkiju, nemirnom Istanbulu, irskoj mestropoli Dublinu te veseloj španjolskoj Barceloni.

7. Lisabon, 26. lipnja
Portugalci su nedavno ozakonili istospolne brakove, o čemu smo ranije pisale , pa stoga ne sumnjamo da će ovogodišnja povorka ponosa biti u tom znaku i imati nekoliko sudionika više nego dosad. Nakon portugalske metropole, dugine boje će 10. srpnja preseliti u Porto.

8. Ljubljana, 27. lipnja
U susjednoj deželi gay dani počinju nešto kasnije nego kod nas, ali također u veselom, zaigranom i miroljubivom tonu. Festival počinje 26. lipnja, a završava 3. srpnja. Ovogodišnji je slogan ‘’Revolucija ljubavi’’ i u skladu s tim organizirana su brojna predavanja, koncerti, partiji. O svemu detaljnije možete pročitati na službenim stranicama www.ljubljanapride.org.

9. Beč, 3. srpnja
Ovogodišnji slogan bečke parade je ‘’Mi smo obitelj’’ čime se želi naglasiti kako članovi LGBTIQ populacije nisu samo jedna velika obitelj već i sami žive u obiteljima, kao što i neki imaju vlastite. LGBTIQ dani počinju početkom lipnja, a završit će velikom paradom 3. srpnja. Na isti dan održat će se parade u Madridu i Londonu, a u oba grada očekuje se nekoliko desetaka tisuća sudionika.

10. Varšava, 9. – 18. srpnja
U katoličkoj Varšavi, kao i na našim prostorima, zasigurno nije lako marširati ulicama grada u gay povorci i iskazivati ljubav prema svom (istospolnom) partneru/ici. No, upravo će to, po prvi puta u povijesti, učiniti poljski građani i građanke 17. srpnja.

I za kraj vas pozivamo na ženski festival koji će se održati u njemačkom gradiću Cologni, od 19. lipnja do 4. srpnja. Colognska povorka je jedna od najboljih i najpopulanijih ženskih povorki u Europi, s obzirom da je u prethodno navedenim nešto veći broj muškaraca koji ‘paradiraju’. Germanwings nudi jeftin let od Zagreba do Cologne, pa ako ima zainteresiranih, već sad rezervirajte kartu i pravac Njemačka.

Osim navedenih prideova, do kraja godine u Europi će se održati još nekoliko njih, a istaknut ćemo amsterdamsku od 5. do 8. kolovoza. Onima od vas koji žele marširati prekomorskim metropolama, navodimo neke od razvikanijih parada: Sao Paolo (3. – 7. lipnja), Boston i Washington (4. – 13. lipnja), Tel Aviv (11. lipnja), LA (11. – 13. lipnja), NYC (19. – 27. lipnja), Toronto (25. lipnja – 4. srpnja), San Francisco (26. – 27. lipnja), Montreal (24. srpnja – 1. kolovoza), Rio de Janeiro (8. – 12. listopada).

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.