ustavVeć nekoliko mjeseci organizacije civilnog društva svoje su skromne kapacitete usmjeravale na zagovaranje za uvođenje njihovih prijedloga prilikom četvrte promjene Ustava RH koja je u tijeku. Nažalost, zakonodavac nije ozbiljno uzeo u obzir mnoge od tih prijedloga, pa tako i prijedloge udruga Iskoraka i Kontre o uvođenju termina ‘spolna orijentacija’ u tekst Ustava. Naime, povodom najave promjene Ustava, na sastanku održanom 23. veljače u Hrvatskom saboru, organizacije civilnoga društva dostavile su amandmane na prijedloge promjena.
Među njima, udruge Iskorak i Kontra su tražile da se u najviše vrednote koje Ustav štiti uvrsti i nenasilje, a da se u članku koji se odnosi na jednakost svih u Republici Hrvatskoj navede i pravo na spolno usmjerenje koje je, smatraju, jedan od temeljnih razloga diskriminacije i neravnopravnosti u našem društvu.
Udruge su predložile i da Ustav jamči prava i slobodu svih građana bez obzira na spolnu orijentaciju, te da je država, uz obitelj, brak i izvanbračnu zajednicu, dužna štititi i istospolnu zajednicu.

Iako načelno podržani i od SDP-a i od predsjednika Josipovića, amandmani vezani uz uvrštavanje seksualne orijentacije na kraju su ispali u zadnjem krugu pregovora SDP-a i HDZ-a.

Edo Bulić iz Iskoraka izjavio je za Gay.hr:
"Svjesni smo činjenice da uz izraženi nacionalizam i ksenofobiju, homofobija predstavlja čestu pojavu u hrvatskom društvu, a ustavno-pravna zaštita spolnog usmjerenja predstavljala bi pravnu osnovu za njezino sankcioniranje. Neprihvatljivo je da Ustavu subordinirani normativni akti, dakle zakonski propisi, poznaju i propisuju zaštitu od diskriminacije temeljem spolne orijentacije, te s druge strane međunarodni ugovori, kojih je RH potpisnica, također pružaju zaštitu osobama homoseksualne orijentacije, a Ustav kao temeljni akt jedne države nema odredbe koje štite temeljna ljudska prava i slobode u smislu spolne orijentacije.
Slijedom navedenog, Udruga Iskorak će i dalje zagovarati prepoznavanje spolne orijentacije kao jednog od obilježja prema kojem se u hrvatskom društvu najviše diskriminira."

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.