ustav'Amandmani idu, dogovor o Ustavnim promjenama je postignut', rekao je Andrija Hebrang ne navodeći točno da li je među spomenutim amandmanima i zahtjev SDP-a da se Ustavom zajamče prava i slobode svima neovisno i o spolnoj orijentaciji. Hebrang osobno smatra da za takvim promjenama ustava nema nikakve potrebe jer građani homoseksualne spolne orijentacije imaju sva prava kao i svi ostali građani. 'Homoseksualci imaju sva prava kao i ostali građani što se tiče imovinskih prava, prava nasljeđivanja te brojna druga prava. Ne vidim ni jedno pravo po kojem su oni zakinuti. Da vidim ja bi bio prvi koji bi zahtijevao da se to promijeni', smatra Andrija Hebrang.Dodaje da homoseksualne udruge okreću agresivnim nastupom okreću ljude od sebe te je spomenuo svoje poznanike koji su iste spolne orijentacije, ali su u pristupu znatno umjereniji. Naime, SDP je sa zahtjevom o homoseksualacima izašao u poodmakloj fazi pregovora o Ustavnim promjenama koje je bitno provesti zbog pristupnih pregovora s EU-om, a zbog kojih je potrebna dvotrećinska većina pa se ne mogu izglasati bez njih, pa se u javnosti pojavila priča kako je riječ o klasičnoj političkoj trgovini Hercegovci za homoseksualce. Naravno osnovna priča oko ustavnih promjena je pokušaj SDP da se regulira pitanje glasovanja dijaspore.

Takvog je mišljenja i saborska zastupnica HSS-a Marijana Petir. 'Između redova može se isčitati namjera SDP da mijenja Hercegovce za gay Hrvate. To je politička igra kojom jasno pokazuju što misle građanima Hrvatske koji su se u vrlo viskom postotku izjasnili da je temelj ovoga društva obitelj koja se temelji na zajednici muškarca i žene i katoličkoj vjeri. U ustavu bi jasno trebali biti izraženi njihovi stavovi', poručila je Petir. S njom se slaže i Hebrang koji smatra da SDP pokušava trgovati jer da su htjeli to uvrstiti u Ustav mogli su još dok su bili na vlasti i imali dvotrećinsku većinu.

SDP-ovci opovrgavaju i samu pomisao da je riječ o političkoj trgovini. 'SDP ne trguje svojim političkim uvjerenjima. Ne bavimo se mi zaštitom prava nacionalnih i seksualnih manjina od jučer', kaže Šime Lučin, SDP-ov saborski zastupnik.

Vezano uz prava seksualnih manjina SDP nema nikakvih dilema, objašnjava on, a što se tiče amandmana pitanje je da li će to HDZ prihvatiti.

Bez dogovora SDP i HDZ ne može doći do ustavnih promjena, ali ako to ne prođe ovoga puta sasvim je izvjesno da ćemo pobijediti na idućim parlamentarnim izborima i onda ćemo donijeti neke zakone koji nisu prolazili do sada', rekao je Lučin.

Saborska zastupnica HSS Marijana Petir smatra SDP nije raspoložen za dijalog. 'Kada se činilo da će sjesti za stol i konačno početi pregovarati kako bi se došlo do konsenzus oko ovoga prevažnog pitanja kao što su ustavne promjene SDP je izašao sa novih zahtjevom' kaže Marijana Petir. Ona smatra da se pokretanjem ove teme SDP skreće pažnju javnost s bitnih na nebitne stvar. Na pitanje da li bi glasovala za amandman ako HDZ prihvati zahtjeve SDP-a Petir kaže da je onaj tko ne prepoznaje bilo svojih građana i koji rade protiv vrijednosnih stavova svoga naroda očigledno zalutali u politiku.

Zanimljivo je da se pregovori između HDZ i SDP o ustavnim promjenama pa i ovom amandmanu odvijaju se bez znanja onih kojih se to u stvari najviše tiče pripadnika homoseksualne zajednice. U udruzi Zagreb pride smatraju da bi ta prava bi trebalo biti uvršteno u naš Ustav bez ikakve rasprave, kao njegova civilizacijska nadogradnja.

'Razumijem razne političke dinamike i modalitete na kojima počivaju i funkcioniraju stranački život pogotovo u kontekstu teme za koju je potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu. Smatram da su spolna orijentacija, ali i rodni identitet i rodno izražavanje, već spomenuti u Zakonu o suzbijanju diskriminacije iz 2008. godine, trebaju bez političkih nadmetanja, posebnih rasprava ili pregovaračkih trgovanja ući u članak 14 ustava RH', mišljenje je gay aktivista i jednog od članova organizacijskog odbora Zagreb Pridea, Franka Dote.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.