Image

Najave da bi istospolni brakovi u Kaliforniji mogli postati kolateralna žrtva Obaminog trijumfa su bile opravdane, sugeriraju preliminarni rezultati ustavnog referenduma u toj američkoj državi.

Nakon što je prebrojani glasovi s 91 posto birališta, tzv. prijedlog br. 8, odnosno ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi, uživa podršku 51,9 posto građana Kalifornije izašlih na izbore. Konačni rezultati još neće biti poznati neko vrijeme, ali trenutno izgleda vjerojatno da će jedna od najliberalnijih američkih država morati ukinuti nedavno uvedenu mogućnost sklapanja istospolnih brakova. 

Sličan referendum je izglasan i u Floridi, državi u kojoj je inače pobijedio Obama. Mnogi drže da je u Kaliforniji upravo Obamina kandidatura torpredirala zagovornike očuvanja istospolnih brakova. Kampanja u koju je uloženo oko 74 milijuna dolara (usporedbe radi, troškovi predsjedničke kampanje se kreću oko milijardu dolara) je ispočetka prednost dala liberalnim protivnicima ustavne inicijative.

Osim na Floridi, homoseksualni brakovi su od jučer ustavom zabranjeni i u Arizoni, dok je država Arkansas ustavnim referendumom homoseksualcima zabranila usvajanje djece.

Međutim, posljednjih dana su prednost stekli protivnici istospolnih brakova. To se tumači od Obame potaknutim rekordnom izlaskom na birališta crnaca i Hispanoamerikanaca, kao i činjenicom da su te dvije demografske skupine u pravilu religioznije i u društvenim pitanjima konzervativnije od bijelaca.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam