Image

Njemački homoseksualac Tadao Maruko mogao bi dobiti pravo na mirovinu svog partnera, koji je preminuo 2005. godine.

Mirovinski fond dosad je odbijao isplaćivati mirovinu istospolnom partneru preminuloga, ali bi to mogla promijeniti odluka Europskog suda pravde. 

Europski sud pravde zaključio je da je odbijanje isplate mirovine izravna diskriminacija ukoliko se partnerstvo može usporediti s brakom. Marukovi odvjetnici tvrde da će ova odluka imati veliki utjecaj u zemljama gdje su ozakonjena istospolna partnerstva.

"Sretan sam. Ovo je prvi put da je Europski sud pravde presudio u korist istospolnih parova", rekao je odvjetnik Helmut Graupner. Sud je donio odluku sukladno direktivi Europske unije prema kojoj je zabranjena diskriminacija na temelju seksualnog opredjeljenja.

Iako njemački zakon kao brak uvažava samo heteroseksualna partnerstva, iz presude Europskog suda pravde jasno je da sve zemlje koje istospolnim parovima daju prava iz bračne zajednice trebaju jednako tretirati oba slučaja. Europska komisija pozdravila je sudsku odluku, naglašavajući ipak da su obiteljski zakoni u sferi nacionalnih vlada, a ne EU-a.

Graupner je rekao da će presuda imati značajne posljedice u Velikoj Britaniji i u skandinavskim zemljama, gdje istospolna partnerstva imaju gotovo ista prava kao i bračne zajednice, ali i da će presuda neizravno pomoći i homoseksualnim parovima u ostalim državama.

"Idući slučaj mogao bi se odnositi na neizravnu diskriminaciju, iz zemlje koja uskraćuje istospolnim parovima prava i obveze koje proizlaze iz bračne zajednice", zaključio je Graupner.

 

Pin It

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


apvili baner
Crol.hr koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Kako biste saznali više, kliknite na Više informacija, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na OK
Više informacija Prihvaćam