jurcevicKastavski župnik Franjo Jurčević na svom je blogu pohvalio krvave nedjeljne nerede za vrijeme Parade ponosa u Beogradu, izrazivši žaljenje što su huligani prebili toliko policajaca, a ne homoseksualaca. "Ono što se jučer događalo u Beogradu samo je dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima... Mnogi su Beograđani pokazali što misle o tim psihopatima, jedino mi je žao što je toliko policajaca nastradalo: po mome, policija se trebala povući i dozvoliti normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju", napisao je. Jurčević se pita s kojim pravom šačica homoseksualaca i lezbijki na ulici traži "neka svoja prava", zaključivši da manjina terorizira većinu. Suludi župnik tisuće huligana koji su demolirali centar Beograda te ozlijedili desetke policajaca i nešto manje sudionika parade naziva "normalnim Beograđanima" te poziva "normalne Zagrepčane" da se ugledaju na srpske huligane.
Zaključuje da bi štetu koju su prouzročili nasilnici trebali snositi oni koji su homoseksualcima dozvolili da izađu na ulice.

"Kontra" ga tužila
Nakon što je sadržaj župnikova bulažnjenja izišao u javnost, promptno je reagirala lezbijska udruga "Kontra" i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog poticanja na nasilje i mržnju.

"Kastavski župnik Franjo Jurčević objavio je tekst putem bloga u kojem je podržao nasilje ekstremističkih skupina na beogradskim ulicama za vrijeme Parade Ponosa i napisao kako je ono što se u nedjelju događalo 'dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima'.

Pravo na slobodu okupljanja jedno je od osnovnih ljudskih prava. Nasilje na beogradskim ulicama koje se dogodilo u nedjelju prilikom održavanja Parade Ponosa govori o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji, ali i o opasnosti širenja mržnje, negativnom utjecaju crkve i razornom djelovanju ekstremističkih skupina s kojima se država odbijala obračunati.

Koliko je strašno pozivati na krvoproliće na ulicama Zagreba zbog mržnje utemeljene na seksualnoj orijentaciji poput onog u Beogradu, znaju dobro sudionici i sudionice Parade ponosa, uključujući članice Kontre koje su došle u Beograd dati podršku organizatorima manifestacije, a za vrijeme mirnog okupljanja morala ih je štiti specijalna policija. Na beogradskim ulicama napravljena je milijunska šteta, a napadnut je čak i kombi s pokretnim mamografom koji je uništen.

Zbog svega navedenog, podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv g. Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji, opisanog kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije.

Također ponavljamo zahtjev da država spriječi širenje mržnje putem fašističkih 'anti-gay' prosvjeda koji su se održali u protekle dvije godine, a kojima se pozivalo na nasilje i čiji su sudionici napadali sudionike Zagreb Pridea", stoji, između ostaloga, u njihovu priopćenju.

Mediji krivi za davanje značaja "marginalnoj internetskoj raspravi"
O cijelome se slučaju očitovala i Riječka nadbiskupija, ali tek nakon poziva novinara.

"Dr. Franjo Jurčević već je i ranije izazivao pažnju svojim komentarima aktualnih društveno-političkih tema. Riječka nadbiskupija po tom se pitanju već ogradila i poduzela određene mjere te mu zabranila da svoje društveno-političke stavove iznosi kao predstavnik Crkve te da za to koristi bilo koji medij komunikacije povezan s Crkvom, od propovjedaonice, preko tiskanih crkvenih glasila do radio emisija. Svoje stavove iznosi pod osobnim imenom na svom privatnom blogu. To dovoljno govori o tome da njegovo pisanje ne prenosi stavove Crkve i ne nailazi na odobravanje.

Crkva mora osuditi i osuđuje svaki govor netolerancije i uvijek poziva na dijalog svih subjekata društva. U suvremenoj demokraciji inzistira se na slobodi govora i iznošenja mišljenja i postavlja se pitanje u kojem trenutku se ta sloboda nekome može zanijekati. Za sada je procjena da se pisanje dr. Jurčevića vodi na razini marginalne internetske rasprave koja na značenju dobiva upravo time što je prenose javni mediji. I ovaj primjer dokazuje da je lakše dobiti reklamu zbog neodmjerenosti nego zbog duhovnosti", priopćili su iz nadbiskupije.

Nestašno dijete
Koliko god njegov blog bio "marginalan", nevjerojatno je da jedan župnik otvoreno promiče "vrijednosti" posve suprotne katoličkom nauku, otvoreno aplaudirajući najnižim strastima uslijed kojih su horde maloumnih zločinaca paralizirale središte glavnoga grada jedne države.
Nameće se pitanje što izlazi iz njegovih usta kad stoji iza oltara i smije li to KC uopće tolerirati?

Nadalje, priopćenje Riječke nadbiskupije doslovno zvuči i izgleda poput packi nestašnome dječaku koji je umočio prste u pekmez, kao da nije riječ o posve ozbiljnom prekršaju zbog kojega bi ga, ako im je uopće stalo do ugleda i kredibiliteta, trebalo odmah suspendirati, a ne "ograđivati se". Slike nasilja iz Beograda obišle su svijet čiji se civilizirani dio zgražao, a Jurčević je destruktivne bande nazvao "normalnima".

Portal Križ života spominje i dokument Komisije o braku i obitelji Biskupske konferencije SAD-a, koji spada u dokumente Katoličke crkve, a koji je odobrila Sveta Stolica.
U tom dokumentu se od svećenika traži da izbjegavaju predrasude i osuđivanje. “Saznajte više o homoseksualnosti i nauku Crkve kako bi vaše propovijedi, nauk i savjetovanje bili što informativniji i učinkovitiji" poziv je koji crkveni dokument upućuje katoličkim svećenicima.

Nadbiskupija se prigodno pozvala na "slobodu govora" posve zanemarujući činjenicu da bi ta izlizana fraza koja se u ovoj zemlji bezočno eksploatira prema potrebi trebala podrazumijevati i odgovornost, naročito ako taj i takav govor potječe iz tipkovnice jednog svećenika.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.