pjaca_tunel"Parada smrada", "Đardin, kroz Marmontovu do rive. Zaustavimo!", "J... ćemo vam djecu! Dođite i podržite nas, punice i punci!!!", ove su poruke ispisane na "antigej plakatima" kojima su u četvrtak kasno popodne oblijepljene splitske ulice i trgovi.

Na plakatima, kojima su oblijepljeni izlozi, kiosci i zidovi, nalaze se "prigodne" grafike homoseksualaca koji se ljube, seksaju se i jedan drugog ručno zadovoljaju. No, svi su ti antigej plakati uklonjeni tijekom noći, i do zore su svi "netragom nestali", a nije poznato tko ih je uklonio, piše portal dalmacijanews.


"U subotu ćemo na vas baciti Molotovljev koktel!"
"Bacit ćemo Molotovljev koktel na vas! Zapamtili smo vas, vidimo se u subotu!". Dio je to prijetnji koje su čuli aktivisti koji su u četvrtak na splitskoj Pjaci postavili instalaciju povodom nadolazećeg Split Pridea.

Potrudili su se napraviti "hodnik" u duginim bojama, njime poručujući da svatko slobodno treba prijeći put u otkrivanju svoje seksualnosti.

Zanimljivo je da ti splitski aktivisti zapravo nisu LGBT osobe u borbi za svoja prava, već studenti Umjetničke akademije koji smatraju da moraju dati svoj obol u širenju sloboda, pa tako i onih seksualnih.

"Reakcije su bile strašne, svašta su nam dobacivali, a najžešći su bili tinejdžeri i - stariji ljudi", rekla je jedna od sudionica performansa na Pjaci.

Nije samo ostalo na prijetnjama. Jedan je mladić srušio instalaciju i pobjegao, a danas je još jedan tinejdžer prije njega poderao zastavu duginih boja koju su aktivisti naknadno pokrpali.

Četiri policajaca su zbog sigurnosti bila u blizini, a za njih ovi performeri imaju samo riječi hvale, jer bi sigurno bilo više problema da ih nije bilo.

antiplakat

Neki policajci će štrajkati?!
Iako, kažu, plaše ih priče koje kruže gradom da će u subotu dio policajaca na Split Prideu biti u bijelom štrajku! U prijevodu: osiguravat će skup, ali neće se pretrgati da zaštite sudionike povorke jer se ni oni ne slažu s organizacijom te manifestacije u Splitu.

Inače, na Split Prideu očekuje se samo sedamdesetak ljudi, od kojih će vjerojatno pola sudionika biti hetero, odnosno Splićani koji će svojom nazočnošću dati podršku borbi za prava manjine. Nekoliko novinara (Jurica Pavičić, Ivica Profaca, Damir Pilić...) tako je najavilo svoj dolazak, a splitski HNS je također pozvao svoje članove da se pridruže paradi. Prema informacijama portala dalmacijanews, vrlo mali dio splitske LGBT populacije će doći u povorku.

"Ništa ne ukazuje na mogućnost velikih incidenata"
Odgovarajući na pitanja novinara na današnjoj tiskovnoj konferenciji, načelnik Sektora policije splitske PU, Slobodan Marendić, bio je upitan i što se to točno dogodilo u četvrtak, kad je nepoznati mladić, na Pjaci srušio instalaciju.
"Incident je posljedica pojedinca a i svjedoci su istaknuli kako je policajac za mladićem trčao više od 500 metara. Za to vrijeme su dvojica službenika aktivistima pomogli ponovno postaviti instalaciju. Propusti možda i postoje, možda su mogli bolje reagirati ali nije nastupila nikakva posljedica koja bi ukazivala da sutra možemo očekivati katastrofalne incidente. Kako bi to izbjegli, ponavljam, angažirali smo popriličan broj policajaca i skup proglasili visokim rizikom", odgovorio je Marendić.

Ako bude potrebno, građanima će se ograničiti kretanje Rivom
"Skup smo procijenili visokorizičnim i zato ćemo angažirati popriličan broj policajaca, koji su za ovaj događaj pripremani posljednja tri mjeseca. Kamerama će biti pokrivena čitava povorka, koju će pratiti i na samom mjestu događaja (Prokurativama) osiguravati, 400 policijskih službenika. Također ćemo, ukoliko ocijenimo potrebnim, i upravljati pješačkom zonom, ograničiti kretanje primjerice po Rivi, koristiti će se samo plastične čaše... Nastojat ćemo svim akterima osigurati da mirno i sigurno odu svojim kućama", dodao je.

Protuprosvjed, o kojem se uvelike nagađa, policiji nije službeno prijavljen.

"Svaka okupljanja koja ne utječu na sigurnost skupa i ne šalju nasilne i netrepeljive poruke, neće biti tretirana kao nasilan događaj. Ukoliko nešto takvo eskalira, budite sigurni da ćemo reagirati. Kako? Najprije upozorenjem, a u slučaju nastavljanja sa neprimjerenim radnjama i povicima, izgrednika ćemo sprovesti u postaju", dodao je načelnik Sektora policije.
Osim toga, iz policije poručuju kako će učiniti sve kako bi se prije i nakon samog događaja spriječio bilo kakav napad na sudionike. Organizirani odlazak sudionika nije dogovoren.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.