cal_referendumDvije godine nakon izglasavanja kontroverznog Prijedloga 8 kojim je istospolnim parovima u Kaliforniji oduzeto pravo na brak, u toj se saveznoj državi ponovno lome koplja – ovaj put oko školskih satova LGBT povijesti.

Guverner Jerry Brown u srpnju je potpisao Senate Bill 48, zakon koji treba stupiti na snagu 1. siječnja 2012. godine, a njime se regulira novi način učenja povijesti u školama. Tako bi djeca na satovima učila kako su američkoj povijesti pridonijele LGBT osobe te druge etničke i društvene manjine.

Tome se žestoko protive konzervativne skupine koje su počele prikupljati potpise za referendum, a do 12. listopada trebalo bi ih prikupiti 504.760 kako bi mogli glasati protiv tog zakona.

Roland Palencia, izvršni direktor organizacije Equality California izrazio je svoju bojazan rekavši da će "zakon sigurno biti srušen ako dođe do referenduma".

"Iz fijaska koji smo doživjeli s Prijedlogom 8 dosad smo morali naučiti da se moramo ujediniti. Bili smo neorganizirani i bojali smo se suprotstaviti opoziciji. Vrijeme je da napokon pronađemo 'srebrni metak' i prevladamo faktor straha koji su homofobi dosad jako dobro iskorištavali u svoju korist uvjeravajući roditelje, posebice majke, da smo 'opasni' za njihovu djecu", dodao je.

Dodatni problem jest u tome što konzervativne snage udružene s crkvom ponovno mogu mobilizirati tisuće volontera i prikupiti vrtoglave svote novca samo kako bi srušili zakon.

Stoga bi Palencijin strah, nažalost, mogao biti opravdan, posebice zato jer inicijativu protiv ovog zakona predvode iste one struje koje su srušile Prijedlog 8, a kalifornijski aktivisti su važne bitke odgodili za sljedeću godinu.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.