rozimegafonUoči parlamentarnih izbora, sve će stranke, koalicije i nezavisne liste od Centra za LGBT ravnopravnost dobiti upitnik s konkretnim zahtjevima koji će, ukoliko se ostvare, osigurati ravnopravnost LGBT građanki i građana Republike Hrvatske.

U Centru očekuju odgovore do tjedna izbora, kad će ujedno i objaviti rezultate. Ovaj popis logičan je nastavak zahtjeva i prijedloga koji su upućeni i prije službenog početka predizborne kampanje.

Zahtjevi se mogu sažeti u četiri ključne točke:

1. Ukidanje diskriminacije životnih zajednica LGBT osoba u odnosu na bračne parove.
a) Ukidanje diskriminacije LGBT parova u odnosu na bračne drugove/družice po pitanju niza ekonomskih, društvenih i kulturnih prava. Danas osobe koje žive u braku uživaju preko 60 različitih prava koja proističu iz braka, dok LGBT parovi, preko Zakona o istospolnim zajednicama, uživaju svega dva prava.

Time će se LGBT partnerima/cama osigurati prava na: zdravstveno osiguranje preko partnera/ice, socijalnu skrb, nasljednu mirovinu, odlučivanje o zdravstvenim pitanjima partnera/ice, slobodne dane sukladno Zakonu o radu za članove uže obitelji, nasljeđivanje zajednički stečene imovine u istospolnoj zajednici, stjecanje državljanstva i ostalih statusa putem partnera/ice, vezana uz poreze na dohodak, koja za bračne drugove proizlaze iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima itd.

Kako je opseg diskriminacije toliko širok, nema smisla raditi izmjene velikog broja Zakona, već je puno učinkovitiji put donošenje jedinstvenog Zakona koji će izjednačiti LGBT obitelji sa heteroseksualnim obiteljima. Taj Zakon mora biti osnova za prilagođavanje svih ostalih Zakona u smjeru prestanka diskriminacije "istospolnih" parova.

b) Potrebno je ukinuti točku 10. čl. 9., stavka 2 koja govori o pojedinim izuzećima od diskriminacije

c) Izmjena Pravilnika o obrascima državnih matica, registru, izvacima i potvrdama koje se izdaju na temelju državnih matica (N.N. 202/03, 136/08)

d) Izmjene Zakona o strancima

2. Depatologizirati transseksualnost, osigurati potpuno javno financiranje spolne tranzicije te prilagoditi sve zakone i podzakonske akte koji su trenutno neosjetljivi na spolnu tranziciju osobe.

3. Izrada i implementacija Nacionalnog akcijskog plana za suzbijanje nasilja i diskriminacije LGBT osoba.

4. Obrazovni sustav lišen rodnih stereotipa i formiran u skladu s načelima rodne ravnopravnosti, posebno u odnosu na obaveznu školsku literature i udžbenike: Uvođenje edukacije o LGBT pitanjima u obrazovni sustav i uklanjanje homofobnih sadržaja iz udžbenika.

Cjeloviti dokument s LGBT zahtjevima pročitajte ovdje.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.