Foto: zgportal.comMinistarstvo zdravlja prošli je tjedan u Vladinu proceduru uputilo konačni prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji, navodno, krije iznenađenje, a to je da žene bez partnera ipak neće imati pravo na umjetnu oplodnju.

Naime, iako tvrde kako je Zakon "napravljen u skladu s najboljom europskom praksom te je za parove, koji se bore s neplodnošću, neusporedivo bolji od postojećeg, iz njega je jasno da je nova politička garnitura pokušala izbjeći sva kontroverzna moralna pitanja, koja prvenstveno problematizira Katolička crkva, i riješiti probleme ustupcima, piše Jutarnji list.

Međutim, to nije posve točno jer u poglavlju "Ljudska prava i građanske slobode" Plana 21 stoji kako "zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji treba dodatno liberalizirati, tako da to pravo mogu ostvariti i neudane žene". Iako smo svi željeli povjerovati da bismo "neudane žene" mogli protumačiti kao "žene bez partnera", ispada da je to bila trik-formulacija te da smo bili u krivu.

Naime, u rubrici "Pitanja i odgovori", netko je buduće vladajuće pitao hoće li pravo na umjetnu oplodnju imati i žene bez partnera, a odgovor objavljen u rujnu 2011. godine glasi: "SDP je u proceduru uputio zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. Prema tom zakonu na biomedicinski potpomognutu oplodnju imaju pravu parovi kod kojih je utvrđena neplodnost. Dakle, Zakon regulira način liječenja neplodnosti. Kada govorimo o ženama bez partnera, odgovor je ne, jer  razlog za primjenu metoda biomedicinski potpomognute oplodnje nije liječenje neplodnosti."

Dakle, Kukuriku koalicija nije, nažalost, niti u predizbornoj kampanji obećala takvu mogućnost.

Ali, ponovno aktualiziranje teme o umjetnoj oplodnji čini se kao dobra prilika da institucije civilnog društva, udruge za promicanje ženskih prava, pa i LGBT udruge zakonodavcima poruče kako bi, ako stvarno ne žele napraviti ustupke Crkvi i konzervativnim glasačima, tome doista trebalo stati na kraj. U zagovaranju i nagovaranju mogla bi važnu ulogu odigrati i lijeva opozicija. Laburisti su, primjerice, u predizbornoj kampanji rekli da podržavaju umjetnu oplodnju za žene bez partnera, te da će raditi na tome da je i omoguće. Evo im prilike da na tome i rade, a vladajućoj koaliciji šanse da dokaže kako drži do ljudskih prava više nego što su se to usudili reći u predizbornoj utrci.

Inače, umjetna oplodnja ženama bez partnera dozvoljena je u Belgiji, na Cipru, u Danskoj, Finskoj, Engleskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Švedskoj.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.