Da su podržavatelji sekularne države i "borci" protiv homofobije te govora mržnje daleko brži  "na mišu" iz udobnosti vlastitih domova nego na djelima, danas su se uvjerili i organizatori skupa "Ljubi bližnjeg svog".

Naime, unatoč nemaloj potpori i "potvrđenim dolascima" na društvenoj mreži svih mreža, kojih je bilo više stotina, danas je pred zagrebačku Katedralu Marijina Uznesenja pristiglo svega stotinjak sudionika mirnog prosvjeda kojim je udruženje Zagreb Pride željelo ukazati na homofobiju i govor mržnje koji posljednjih dana pristižu iz samog vrha Crkve u Hrvata.

Nasuprot njima. iza policijskog kordona, našlo se čak petstotinjak protuprosvjednika među kojima je bilo i maloljetnika od kojih su neki na kraju privedeni zbog bacanja – jaja i upaljača. Svi su oni simbolički "branili Crkvu" licima okrenuti prema Katedrali, dok nije započeo govor.

Naime, isti su ti "vjernici" pod ustaškim zastavama - na koje policija nije reagirala, kao što ih nije rastjerala jer nisu prijavili skup, kako to nalaže zakon- i visoko podignutih desnica, pred samim vratima Katedrale ponovno pozivali na krvoproliće. "Ubi ubi pedera", "Malo vas je, izrodi" i "Nemate djecu", uz obvezno pjevanje "Zovi, samo zovi" i Thompsonova repertoara samo je dio živopisnog folklora kojem je danas moglo svjedočiti središte Zagreba. Ovaj put nisu izostala ni vulgarna dobacivanja ženama s druge strane kordona.

Premda se Zagrebačka nadbiskupija ogradila od prosvjeda i poručila kako joj je stalo "samo do dostojanstva kaptolskog trga koji ne smije biti narušen" te  da se "unaprijed ograđuju od eventualnih incidenata jer nemaju veze ni s jednom ni s drugom stranom", na njihovome mjestu svatko razuman i civiliziran trebao bi se duboko zamisliti i zabrinuti. Jer, institucija koja je pred svoja vrata uspjela dovući krvožedne mase trebala bi se zapitati koliko su njezina javna istupanja u skladu s Isusovim naukom i kršćanstvom općenito?

Što se pak silnih "podržavatelja" tiče, doista bi bilo lijepo da kad kliknu na "Join" to doista i misle. Iako ulični prosvjedi nisu po svačijoj mjeri, a vjerojatno ni po mjeri većine, danas se pokazalo kako su oni koji zazivaju crnilo i mrak spremni(ji) žrtvovati slobodno vrijeme kako bi došli pokazati mržnju. Podcijeniti više stotina protuprosvjednika bilo bi u izvjesnoj mjeri nerazborito, naročito kad se zna da iza njih stoje jake strukture spremne na rušenje ustavnog poretka.

I baš to što su se aktualnom vlašću krenuli obračunavati preko leđa najranjivijih društvenih skupina postaje problem takozvane "šutljive većine" koja bi upravo svojom šutnjom mogla prouzročiti njihovo jačanje.

No, kako rekoše, uz zvuke ljubavnih pjesama, Matea Popov i Gordan Duhaček iz udruženja Zagreb Pride, "Zajedno možemo promijeniti ovo društvo i učiniti ga boljim za sve. Društvo u kojem nitko neće biti isključen, društvo u kojem će svi uživati jednaku zaštitu pred zakonom, društvo u kojem će svatko moći voljeti i biti voljen i prihvaćen. Želimo zajedno s vama, braćo i sestre, izgraditi život dostojan čovjeka. Želimo živjeti u gradu u kojem svatko može slobodno i sigurno živjeti ili doći živjeti, pronaći ljubav, radno mjesto i dostojanstvenu plaću za život jednakih šansi i zaštitu svog neotuđivog dostojanstva. I postat ćemo građani, i bit ćemo ljudi – punopravni i jednaki. Jer naše vrijeme je došlo, a velik je posao pred nama. Naša će ljubav pobijediti svaku mržnju."

I bi tako – poljupci nekoliko parova pobijedili su mržnju "vjernika".

Danas smo pred Katedralom poljubili mržnju. Neka bude svjetlo.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.