Foto: Centar za građanske inicijative PorečKad je, prije desetak dana, započelo prikupljanje potpisa inicijative "U ime obitelji", ona većinska, šutljiva Hrvatska, zajedno s organizacijama civilnog društva, naizgled to nije shvaćala suviše ozbiljno.


Međutim, nasuprot mašineriji s tisućama volontera i tko zna koliko novca, ipak su stale neke ad hoc inicijative, prvenstveno na društvenim mrežama, a neke od njih "sišle" su i na ulice.

Među prvima bila je
"Ekološko-sekularna akcija uklanjanja plakata i letaka klerikalne kampanje 'U ime obitelji'" koja je, kako joj i samo ime kaže, uz poruku "Manje smeća, više cvijeća", pozvala građane na uklanjanje propagandnih letaka i plakata kojima se poziva na potpisivanje peticije.

"LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta 'AUT'"odlučila se suprotstaviti tako da su pokraj štanda "U ime obitelji" postavili vlastiti, na kojem su prikupljali potpise kojima su željeli izraziti nezadovoljstvo situacijom ispred fakulteta.

Otprilike u isto vrijeme CroL je pokrenuo virtualnu inicijativu podrške bračnoj jednakosti u Hrvatskoj, a osim golemog odziva na društvenim mrežama, neki su građani sami odlučili ispisati naše poruke i postaviti ih na vidljiva mjesta u nekim gradovima.

Potaknuti aktualnim događanjima, "Dvoje prijatelja. Jedan dečko i jedna cura. Sasvim obični ljudi", napravili su svoju varijantu stranice "U ime obitelji" na kojoj prikupljaju potpise kojima građane pozivaju da "pokažu da je Hrvatska civilizirana zemlja koja ne isključuje nikoga i čiji građani prihvaćaju različitost".

Što dalje?

Svakako najveće iznenađenje bile su studentice dizajna Anta Bučević i Ana Šolić koje su na Facebooku pokrenule stranicu "U ime svake obitelji" s modificiranim logotipom inicijative koja prikuplja potpise. Naime, one su u vrlo kratkom vremenu uspjele skupiti više "fanova" od drugospomenutih, a brojka i dalje raste. Njihova je poruka jednostavna: "Jednostavno smo htjele napraviti 'njihov logo' ali drukčije tematike, odnosno s mogućnošću izbora (muško-žensko, žensko-žensko, muško-muško) i time dati svoju kritiku i izraziti svoje mišljenje, nadajući se da ćemo putem okupiti još ljudi koji vjeruju u ljubav i jednaka prava za sve. Ukratko, kontra onima koji šire netoleranciju i doslovno vuku ljude za rukav", objasnile su.

Udruga "David" također se uključila u protuakciju, i to kampanjom "Ustav i zakon treba poštivati" za odvajanje države i crkve, a na njihovoj stranici potpisuje se peticija za potpuno oporezivanje Katoličke crkve.

Ovo su samo neke od inicijativa s trenutačno najviše odjeka u javnosti.

Budući da je danas objavljeno kako je inicijativa "U ime obitelji" navodno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, pitanje je što je sljedeći korak. Ukoliko se ne utvrde nepravilnosti i referendum ipak prođe, pravo je pitanje koliko će građana na njega izaći, i koliko će ih zaokružiti "protiv"?

Kalifornijski primjer

Naime, situacija uvelike podsjeća na Kaliforniju 2008. godine, kad je održan referendum povodom Prijedloga 8, kojim se brak definirao kao zajednica muškarca i žene, i koji je značio dokidanje ranijeg ozakonjenja istospolnih brakova u toj državi.

Tjednima i mjesecima uoči referenduma na svim su se mogućim frontama vodile žestoke bitke zagovornika i protivnika. Religijske su skupine na kraju odnijele pobjedu, i to isključivo zahvaljujući obilnim financijskim potporama konzervativnih političkih opcija i masovnoj mobilizaciji volontera koji su doslovno obilazili kuće i tražili donacije za svoju "borbu".

Mnoge su im obitelji darovale desetke tisuća dolara, a neke i čitave ušteđevine. "Upregnuli" su svjetonazorski slične medije, kao i moć interneta. Tako je YouTube bio preplavljen propagandnim videospotovima u kojima su se na razne načine objašnjavale "opasnosti" od ozakonjenja gej brakova, važnost "očuvanja" tradicionalnog braka i slično.

Tamošnji LGBT aktivisti i organizacije to nisu mogli izdržati, i, unatoč srčanoj borbi, morali su priznati poraz, kad je u svibnju 2009. kalifornijski Vrhovni sud donio konačnu odluku da Prijedlog 8 prolazi, pa su konačnu bitku bili odgodili za 2012..

Taj se potez pokazao ispravnim jer su u međuvremenu konsolidirali snage, pa je Prijedlog 8, zajedno sa zakonom DOMA, dospio na Vrhovni sud koji će odluku o ustavnosti oba donijeti u lipnju.

Hoće li potpora ostati isključivo virtualna?

No, vratimo se Hrvatskoj, daleko manjoj, daleko konzervativnijoj, s daleko više problema.

Takozvana građanska inicijativa "U ime obitelji" iza koje stoje brojna, već poznata lica iz HRAST-a, GROZD-a i sličnih, na istovjetan je način pripremila teren, pa njihovo djelovanje uvelike podsjeća na gore spomenuto.

Ukratko, pitanje koje se automatski nameće jest hoće li tisuće građanki i građana koji podržavaju bračnu jednakost i žestoko se bore riječima, komentirajući na najrazličitijim portalima i društvenim mrežama, ako i kada dođe "dan-D", doista shvatiti važnost izlaska na referendum, ako ga uopće bude?

Dotad se pridružite i podržite neku od navedenih inicijativa ili pokrenite vlastitu. Unatoč tome što je "prva bitka" naizgled izgubljena, i ta većinska, inače šutljiva Hrvatska, treba pokazati da umije biti glasna – jer budućnost najranjivijih društvenih skupina, od kojih su jedna upravo LGBT građani – budućnost je svih nas, kao i generacija koje slijede. Zato valja dobro razmisliti o naslijeđu koje ćemo im ostaviti.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.