Foto: Zagreb PrideUoči dvanaeste zagrebačke Povorke ponosa već tradicionalno se biraju osobe koje su se u protekloj godini istaknule svojim homofobnim stavovima i ispadima, kao i one koje su svojim djelovanjem dokazale kako podržavaju i zalažu se za ravnopravnost svojih LGBT sugrađana.

Za "laskavu" titulu homofoba godine ovaj put se natječu biskup Valentin Pozaić, HTV-ova bivša urednica Katarina Vidović Krišto, profesor Ivan Poljaković, katolički teolog Adalbert Rebić i kardinal Josip Bozanić.

Kandidata bi moglo biti i daleko više jer je konkurencija u toj kategoriji izrazito velika, naročito kad se uzme u obzir bujica homofobije koja je Hrvatsku počela zapljuskivati još prošle jeseni.

Prisjetimo se, tad je udruga GROZD, udružena s tajkunom Todorićem, krenula u ofenzivu protiv zdravstvenog odgoja, što je trajalo nekoliko mjeseci, a uključivalo je ugošćivanje kontroverzne Judith Reisman, pobunu protiv plakata za kazališnu predstavu "Fine mrtve djevojke" i slično. Čitava je stvar kulminirala ovih dana, općom mobilizacijom istomišljenika i prikupljanjem više od 700.000 potpisa za referendum kojim bi se odlučivalo o tome da se u Ustav uvrsti odredba o braku kao isključivoj zajednici muškarca i žene.

Naravno, mnogi se tome protive jer ne žele živjeti u nepravednom društvu koje čak i Ustavom želi isključiti dio svojih građana iz institucije braka te koje neki žele vratiti nekoliko stoljeća unatrag. Tako su se u konkurenciji za homofrenda godine našli novinarka Sanja Modrić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek, kazališni redatelj Oliver Frljić i frontman "Hladnog piva", rocker Mile Kekin.

Svoj glas željenom kandidatu ili kandidatkinji možete dati ovdje, a proglašenje pobjednika/pobjednice održat će se u subotu, 15. lipnja, na Zrinjevcu, poslije Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2013., koja će se odvijati pod sloganom "Ovo je zemlja za sve nas".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.