Foto: Zagreb PrideSvega nekoliko dana uoči zagrebačke Povorke ponosa, dogodio se incident. Nepoznati vandali uništili su zastavu duginih boja koja je bila istaknuta na zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Meštrovićevu paviljonu.

"Ta instalacija bila je poklon Veleposlanstva SAD-a Zagreb Prideu. Nepoznati vandali, homofobi, potaknuti mržnjom koja u posljednjih tjedana zatrovala ulice našeg grada i čitave naše zemlje, uništio je instalaciju koja se trebala nalaziti na zgradi HDLU-a do same Povorke ponosa", kažu iz Zagreb Pridea.

Razlikovati slobodu govora i govor mržnje

Sinoć postavljena zastava jutros je nađena zgužvana na zemlji, a cijela metalna konstrukcija tijekom vandalskog čina je srušena.

"Nemam što drugo reći nego da sam šokiran. Ali s obzirom na nedavna zbivanja i rastući konzervativizam u društvu, takvi me činovi ne čude. Treba razlikovati borbu za slobodu govora i govor mržnje", izjavio je predsjednik HDLU-a, Josip Zanki, za tportal i dodao kako bi za takve vandalske postupke kazne trebale biti veće.

Podsjetimo, dvanaesti Zagreb Pride održat će se u subotu, 15. lipnja, a okupljanje počinje u 14:00 na Trgu žrtava fašizma. Tim povodom danas su, kao i protekloig godina, na glavnom zagrebačkom trgu razvijene zastave duginih boja.

trg

Stidjet će ih se njihova djeca i unuci

Organizatori očekuju najmasovniju povorku dosad, posebice u svjetlu negativnih događanja koja su posljednjih mjeseci u Hrvatskoj izazvale pravu plimu homofobije. Stoga je ovogodišnji slogan prigodan, "Ovo je zemlja za sve nas", a sve su građanke i građani pozvani "da iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i naših obitelji".

"Ovo što sada proživljavamo i što ćemo preživjeti događa se samo jednom u životu. I u tome nismo sami. I zato poručujemo svima da ne smijemo odustati, da ne dopustimo da mržnja postane obiteljska vrijednost. Povijest će pamtiti hrabre borce i borkinje za pravdu, a posramit će one koji se danas protiv pravde bore. Stidjet će ih se njihova djeca, njihovi unuci i svi koji ih poznaju, jer oni koji tuđe obitelji razaraju, nemaju budućnosti", stoji u proglasu.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.