Foto: Wikimedia CommonsNa hrvatskoj se Wikipediji u novije vrijeme odvija prava "ofenziva" pristranih uređivanja od strane protivnika LGBT prava. To nam je javio čitatelj koji je uočio da se, kako kaže, "na krilima uspjeha inicijative prikupljanja potpisa od strane udruge 'U ime obitelji', broj uređivanja na člancima LGBT tematike naglo povećao, u pravilu prikazujući zalaganje za povećanjem prava LGBT osoba u negativnom svjetlu". Provjera je pokazala kako je savjesni čitatelj bio u pravu.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, nastavlja, jest da se većina administratora same Wikipedije aktivno uključila u ovu negativnu propagandu kršeći tako pravila nepristranosti koja bi oni prvi trebali zastupati. Na Wikipediji vrijedi pravilo nepristranog gledišta (eng. Neutral point of view - NPOV) prema kojem bi administratori trebali omogućiti predstavljanje sukobljenih stavova bez njihova zastupanja, što oni to ne čine. Dopuštaju, naime, uređivanja suradnika koji se zalažu za konzervativnu političku opciju i protivljenje LGBT pravima, a manje ili više otvoreno ometaju, šikaniraju ili cenzuriraju zagovaratelje LGBT prava.

Čitatelj nam tako navodi nekoliko recentnih primjera:

1. Članak pod nazivom "Istospolni brak" godinama je stajao nepromijenjen do prije oko tri tjedna kad su neki suradnici iznijeli tvrdnje da istospolni brak ne postoji, da je to "izopačena redefinicija braka" i da bi taj članak trebalo obrisati ili preimenovati. Administratori su spremno prihvatili sugestiju preimenujući članak u "Brak i istospolnost" i već su u prvim rečenicama doveli u pitanje postojanje istospolnog braka kao pravne kategorije. Posebno je degutantna rečenica u poglavlju "Argumenti iz prijetnje heteroseksualnom braku " u kojem se legalizacija istospolnog braka uspoređuje s legalizacijom, incesta, pedofilije i braka sa životinjama. Kasnije su čak i postavili predložak da je članak za buduće brisanje.

2. Na hrvatskoj Wikipediji ne postoji mogućnost pisanja članka "Rodne studije"; ovaj su pojam administratori preusmjerili na članak "Rodna ideologija" koji kao termin koriste protivnici rodnih studija i vjerske udruge i masmediji vezani za katolicizam. Članak je gotovo u potpunosti pisan u negativnom kontekstu te iznosi isključivo kritike rodnih studija bez da se gotovo uopće iznesu osnovne informacije o rodnim studijama (osim u par rečenica raštrkanim po tekstu). Kritički ton seže do te mjere da se tzv. "rodna ideologija" uspoređuje s totalitarnim društvenim modelima iz Huxleyevog romana "Divni novi svijet", a otvoreno se istu uspoređuje s fašizmom.

3. Jedan je suradnik napisao članak "Brak" u kojem je brak definirao kao "društvenu instituciju i pravni ugovor kojim se reguliraju odnosi među pojedincima u svrhu zajedničkog života i podizanja djece" nastojeći tako što više obuhvatiti različite realnosti u svijetu gdje očigledno postoje istospolni brakovi u nekim zemljama. Jedan je administrator izmijenio riječi "među pojedincima" u "između muškarca i žene" i izbrisao sve suradnikove reference na druge realnosti u zemljama u kojima istospolni brak postoji zaprijetivši mu blokiranjem ako ponovo unese stare izmjene.

4. U članku LGBTIQ je uklonjeno cijelo poglavlje naslovljeno " Pravna i državna diskriminacija gejeva, lezbijki i biseksualnih osoba u Hrvatskoj"  u kojem su se navodili različiti oblici diskriminacije u Hrvatskoj, kao i sve poveznice na stranice LGBT udruga pri kraju članka u dijelu koji je rezerviran za vanjske poveznice.

5. Dvije pripadnice lezbijskog pjevačkog zbora "Le Zbor" napisale su članak o svojoj glazbenoj skupini, a administratori su pokušali obrisati članak iznoseći argument da je ova skupina nebitna. Naposljetku je članak ipak ostao, ali način komunikacije jednog administratora je bio ispod svake razine s rečenicama "...a da vi malo više pjevate i da malo manje ovdje pišete?" (podsjećam da nikome ne bi smjelo biti zabranjeno pisati na Wikipediji, a administratori bi trebali poticati uređivanja Wikipedije).

6. U članku "Homoseksualnost" dodana je rečenica kako je 1990. godine "homoseksualnost političkom odlukom maknuta s popisa psihičkih poremećaja, a što mnogi znanstvenici smatraju da jest".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.