Foto: Leo NikolićUdruge Iskorak, Kontra i Rišpet reagirale su na izjave ministra uprave, Arsena Bauka, od 29. lipnja u intervjuu za Večernji list. Podsjetimo, tom je prilikom potvrdio kako istospolni parovi u Hrvatskoj neće imati pravo na brak i posvajanje djece te da se ta pitanja neće regulirati Obiteljskim zakonom.

Navode kako im je svejedno hoće li se hrvatske istospolne zajednice u tekstu zakona zvati ""registrirano partnerstvo" ili "životno partnerstvo", no smeta im segregacija.

"Ovim putem javno se obraćamo Vladi RH i ministru Bauku, kako bismo pojasnili da LGBT osobe i organizacije za zaštitu ljudskih prava ne vrijeđaju pojedini izrazi kao što je 'registrirano partnerstvo'. Ono što nas smeta je segregacija i diskriminativno postupanje, bez obzira pod kojim nazivom ga vladajuće strukture prezentirale javnosti", poručili su.

Politika Vlade ima štetne posljedice

"Kad Vlada odbije manjinske obitelji uopće nazvati obiteljima i kad njihovu zaštitu namjerno propusti uvrstiti u Obiteljski zakon, to treba zabrinuti ne samo pripadnike određene društvene skupine, već i sve građane kojima je stalo do poštivanja ljudskih prava", dodaju.

Napominju i kako je novi prijedlog Obiteljskog zakona u izradi te da nema razloga zbog kojeg bi bilo potrebno stvarati posebne radne skupine, posebne zakone i posebne institucije pokraj braka i izvanbračne zajednice kako bi se reguliralo pitanje istospolnih obitelji: "Politika segregacije koju zastupa Vlada je diskriminativna i ima štetne posljedice ne samo u pogledu konkretnih prava koja će biti uskraćena istospolnim obiteljima, već i vezano za percepciju takvih obitelji i općenito LGBT osoba u društvu. To je posebno zabrinjavajuće u kontekstu učestalih slučajeva diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama."

Djeca će i dalje živjeti u pravnoj nesigurnosti

Osvrnuli su se i na djecu koja već odrastaju u istospolnim obiteljima te upozoravaju kako će izostanak reguliranja ovog područja Obiteljskim zakonom samo uzrokovati da ta djeca i dalje žive u pravnoj nesigurnosti, jer ako se, primjerice, biološkom roditelju ili posvojitelju nešto dogodi, njegov partner ili partnerica neće imati pravo skrbništva nad djetetom.

I na kraju su Vladi uputili jasan zahtjev: "Mi smo građanke i građani Republike Hrvatske, naše obitelji su obitelji i mi očekujemo jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije. Tražimo da se raspusti radna skupina pri Ministarstvu uprave. Tražimo da se zaštita obiteljskog života istospolnih parova regulira kroz Obiteljski zakon i postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice".

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.