Foto: Vlada RHVlada je izjednačila prava građana koji žive u istospolnim zajednicama s pravima koje imaju oni koji su u braku, ali zasad samo kad je riječ o dužnosnicima, odnosno njihovom pravu da koriste službene stanove.

Naime, Vlada je jučer donijela četiri uredbe koje se tiču upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, a u jednoj od njih definirani su i kriteriji za dodjelu službenih stanova dužnosnicima koji se radi obavljanja svoje dužnosti sele izvan mjesta stanovanja, javlja Novi List.

Tako se dužnosnicima koji od države dobiju stan za službene potrebe daje mogućnost da traže stan koji je deset četvornih metra veći od onog predviđenog za samca, ako s njima u mjesto obavljanja dužnosti dolazi živjeti njihov "bračni ili izvanbračni drug, odnosno osoba s kojom dužnosnik živi u istospolnoj zajednici". Tako partner dužnosnika ili dužnosnice koji žive u istospolnoj zajednici može od države na korištenje dobiti deset dodatnih "kvadrata" službenog stana, ali još uvijek ne može naslijediti njegovu imovinu.

Uredba prvi put jasno određuje kriterije za službene stanove koji dužnosnici mogu na korištenje dobiti od države ako u mjestu obavljanja dužnosti nemaju stan u svome vlasništvu. Dužnosnici su razvrstani u tri skupine a prvu uz predsjednike države, Sabora i Vlade, te potpredsjednike Sabora i Vlade i ministre, čine i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda, glavni državni odvjetnik i ravnatelj USKOK-a.

Svi oni kao samci mogu dobiti stan od najmanje 60 kvadrata ili trosoban stan, ukoliko sami ne pristanu na manje. Na bračnog ili izvanbračnog druga, te osobu s kojom žive u istospolnoj zajednici mogu dobiti još deset četvornih metra, koliko im pripada i za svako dijete, pastorče, posvojenika ili dijete koje je na osnovi rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj dužnosniku i boravi s njim u mjestu gdje dužnosnik obavlja svoju dužnost. No, uredba kaže da će se tih deset kvadrata dodati samo u slučaju raspoloživosti takvim stanom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.