Foto: Wikimedia Commons

Na dan obilježavanja borbe protiv homofobije i transfobije, srbijanska LGBT udruga Gej strejt alijansa (GSA) pozvala je sve građane i građanke da obilježe dan pružanjem pomoći najugroženijem stanovništvu Srbije pogođenom poplavama.

Poplave koje su zahvatile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju ujedinile su ljude kao rijetko kad dosad, a akciji solidarnosti i pružanja pomoći pridružile su se i srbijanske LGBT udruge. Među njima su GSA, Društvo LGBT Novi Sad, Labris, IDAHO Beograd, Hestija i Siguran puls mladih. U Hrvatskoj je sličnu akciju pokrenula udruga Zagreb Pride.

Iz GSA su na svojoj internetskoj stranici objavili kako, svjesni katastrofalnih razmjera poplava koje su zadesile Srbiju i čije će se posljedice osjećati i nakon prestanka oborina, pozivaju organizatore beogradske Povorke ponosa zakazane za 31. svibnja, da razmisle o otkazivanju događaja.

"Alijansa smatra da državna sredstva i energiju koja bi bila potrošena u organizaciju ovog skupa treba iskoristiti za saniranje posljedica poplava, što u ovom trenutku treba biti prioritet i za državne institucije i za sve građane, a da se Povorka ponosa može održati i kasnije", apeliraju iz GSA. Ubrzo je stigao odgovor organizatora koji su na svojoj stranici objavili da "u ovom tragičnom trenutku smatraju neprimjerenim održavanje bilo kakvih javnih manifestacija".

"Zbog elementarne katastrofe koja je zadesila Srbiju, Organizacijski odbor Tjedna ponosa Beograd, volonterski tim i brojni suradnici izražavaju duboko suosjećanje i solidarnost sa građanima Srbije. Aktivisti LGBT organizacija već su na terenu. Pomažu u obrani od poplave, prikupljaju hranu, odjeću, obuću i koriste sva raspoloživa sredstva kako bi pomogli ugroženom stanovništvu", navodi se među ostalim u priopćenju.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.