Povodom Povorke ponosa u Londonu, britanski premijer David Cameron obratio se javnosti posebnom videoporukom u kojoj je čestitao svim sudionicima povorke na postignućima i najavio nastavak borbe protiv homofobije.

 

"Od prošlogodišnje manifestacije, desila se jedna velika, povijesna promjena u Britaniji: Institucija braka otvorena je sada svima. Bilo da se radi o muškarcu i muškarcu, ženi i ženi ili muškarcu i ženi, vaša ljubav je sada jednaka u očima zakona. Otkad je zakon o bračnoj jednakosti stupio na snagu u ožujku, parovi diljem zemlje pokazuju svoju ljubav ceremonijom vjenčanja. To ne bi bilo moguće bez podrške niza ljudi koji sudjeluju u Povorci. Stoga, hvala vam – ostvarili ste povijesni napredak. "

Zatim je dodao da je "iznimno ponosan što je premijer zemlje u kojoj je i službeno najbolje biti pripadnikom LGBT populacije".

Tema ovogodišnje povorke u Londonu je sloboda. Premijer je stoga uputio i poruku za budućnost: "Želim da ovo bude zemlja gdje su sva djeca slobodna od straha od zlostavljanja, gdje stariji mogu slobodno biti ono što jesu, gdje naši sportaši mogu slobodno postizati rezultate, kao Tom Daley i Claire Harvey koji ponosno predstavljaju ovu zemlju i gdje nitko nije u opasnosti od groznih homofobnih napada koji se, nažalost, i dalje dešavaju na našim ulicama."

Uloga Ujedinjenog Kraljevstva nije samo poboljšanje LGBT prava u matičnoj zemlji, već i na međunarodnom planu. Tako je s predsjednikom Rusije, Vladimirom Putinom, razgovarao upravo o temi LGBT prava.

"Vrijednosti tolerancije, slobode i poštivanja su vrijednosti koje nas određuju u Britaniji. Ne samo da bismo se trebali ponositi njima, već bismo trebali ohrabriti ostatak svijeta da preuzme naš primjer", poručio je Cameron.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.