Iz Ministarstva vanjskih poslova stižu dobre vijesti za LGBT zajednicu – Hrvatska je pristupila Fondu za globalnu ravnopravnost (Global Equality Fund), te je za njegov rad donirala iznos od 10.000 USD.

To je za crol.hr potvrdila Danijela Barišić, glasnogovornica MVP-a. "Namjera je da se i kroz aktivnosti Fonda pridonese jačanju ljudskih prava LGBT osoba, te istodobno takvim aktivnim angažmanom u području vanjske politike, koja se u Republici Hrvatskoj temelji i na odrednici promicanja ljudskih prava, dodatno osnaži položaj i uloga RH u međunarodnom kontekstu", poručuju iz ministarstva.

U skladu je to s obvezom Republike Hrvatske na području ljudskih prava, koja uključuju i prava LGBT osoba, a ona prvenstveno proizlaze iz ratificiranih međunarodnih ugovora na globalnoj i regionalnoj razini, kojima se jamči zaštita i promocija ljudskih prava.

Promicanje jednakosti i nediskriminacije kao bitne odrednice

"U svom vanjskopolitičkom djelovanju RH se jasno zalaže za ukidanje diskriminirajućih zakona i politika uključujući dekriminalizaciju, a osobito smrtnu kaznu za istospolni odnos koja se trenutno primjenjuje u sedam zemalja. Promicanje jednakosti i nediskriminacije na radnome mjestu, u zdravstvu i obrazovanju, borba protiv nasilja od strane države ili pojedinaca u odnosu na LGBT osobe, te pružanje podrške i zaštite braniteljima ljudskih prava važne su odrednice našeg djelovanja u ovom području. U skladu s takvim odrednicama hrvatske vanjske politike, koje kao i u svim drugim članicama Europske unije uključuju i promicanje poštivanja ljudskih prava – i u okviru međunarodnih organizacija i kroz programe razvojne suradnje, odlučili smo pristupiti Fondu za globalnu ravnopravnost", ističu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Fond za globalnu ravnopravnost utemeljen je u prosincu 2011. godine, na inicijativu bivše američke državne tajnice Hillary Rodham Clinton i namijenjen je financiranju programa unapređenja ljudskih prava LGBT osoba u svijetu. Fondom upravlja Ured za demokraciju, ljudska prava i rad Državnog tajništva SAD-a, a Hrvatska mu je pristupila u siječnju ove godine.

Ideja Fonda je okupljanje država istomišljenica koje ovom inicijativom istupaju zajedno, a programska područja uključuju financiranje civilnih udruga i LGBT osoba; tehničku pomoć u području dokumenata o ljudskim pravima i pravnu pomoć; izgradnju i razvoj institucionalnih kapaciteta; zaštitu od nasilja; borbu protiv društvene diskriminacije itd.

Hrvatska u mogućnosti sudjelovati u određivanju prioriteta i ciljeva Fonda

U sklopu ove inicijative djeluje Odbor partnerskih država (Partners Committee) koji raspravlja o prioritetnim programskim područjima, ciljevima i aktivnostima Fonda, te identificira potencijalne države donatorice i promiče svijest o Fondu na međunarodnoj razini.

"Za sudjelovanje u radu Fonda, odnosno na sastancima Odbora partnerskih država, potrebno je biti donator Fonda, a donacije se kreću od 5000 USD do preko 16 milijuna USD. U tu svrhu, iznos od 10.000 USD koji je Republika Hrvatska donirala za rad Fonda bit će potrošen na stavke međunarodne razvojne suradnje, odnosno sredstava koja se mogu koristiti isključivo za ovu namjenu u inozemstvu.

Ovom donacijom, Republika Hrvatska je u mogućnosti sudjelovati u određivanju prioriteta i ciljeva Fonda koji za promicanje svojih aktivnosti raspolaže sredstvima koja uvelike premašuju naše mogućnosti za djelovanje na ovom području. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem svog diplomatskog predstavništva u Washingtonu koordinira aktivnosti vezano uz rad Fonda", pojasnila je za crol.hr Danijela Barišić

Uz Hrvatsku, države partneri SAD-u u Fondu za globalnu ravnopravnost su Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Švedska i Danska te brojne organizacije i fondacije.

Sredstva Fonda se dodjeljuju organizacijama civilnog društva putem natječaja koje provodi Ured za demokraciju, ljudska prava i rad SAD, a usmjerena su na unaprijed definirana područja, države i regije. Fond djeluje globalno, uključujući države Kariba, Istočne Europe, Subsaharske Afrike i Južne Azije.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.