Prema Kaznenom zakonu u Maroku, spolni čin između dviju osoba istog spola može biti sankcioniran kaznom do tri godine u zatvoru. No unatoč represivnim mjerama, tamošnji kolektiv Aswat bori se prava spolnih manjina i upravo je izdao prvu epizodu web serije "Kyanine“ (Postojimo).

U prvoj epizodi prati se sudbina mladića Hamze (kojem se ne otkriva lice). On u epizodi prepričava zašto se smatra isključenim iz marokanskog društva, kako su ga verbalno napadali školski kolege te kako su ga na ulici gađali kamenjem. Prepričava čak i priču o tome kako mu je majka davala jela s pikantnim umakom da od njega napravi "muškarca“.

Cilj nove web serije jest prenijeti svjedočanstva o nasilju koje trpe pripadnici spolnih manjina, objašnjava Marwan Bensaïd, jedan od začetnika projekta. "Sve što tražimo jest da se spolne manjine tretiraju kao i sve ostale skupine, kao građani i ljudi“, tvrdi Bensaïd te se nada će nova serija otvoriti javnu raspravu.

Epizoda je zasad pregledana preko 200.000 puta na Youtubeu. Kolektiv Aswat još je prošle godine objavio videokampanju "Ljubav nije zločin“ u kojem se istaknuti članovi marokanskog društva zalažu protiv homofobije.

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.