Nakon šest godina, u Rimu je 16. prosinca 2014. završila vatikanska istraga nad američkim redovnicama. Istraga, koju su nazvali apostolska vizitacija, započela je 2008. za vrijeme pape Benedikta XVI.

Istraga je stvorila okruženje straha, ljutnje i nepovjerenja među ženama unutar religijskih zajednica i samostana diljem Amerike i potaknula prosvjede pobješnjelih katolika, piše Windy City Times. Sve je ipak završilo izvješćem koje je većinom pozitivno te prepoznaje postignuća i izazove koje su proživjele američke redovnice.

"Ova bi se inkvizicija trebala ispričati svim ženama, a trebali bi i promijeniti stav i priznati ženama punopravno članstvo. Teško da ćete naći nekoga tko je toliko posvećen, nadaren i spreman na rad poput žena u Crkvi. Vjerujem i kako su ovo izvješće, sva ispitivanja i istraga samo još jedan od načina zlostavljanja koje provode u Crkvi", izjavila je časna sestra Donna Quinn iz Chicaga, jedna od onih koje su još uvijek bijesne zbog čitave istrage. Quinn je ujedno i feministička aktivistkinja i koordinatorica Nacionalne koalicije američkih redovnica (National Coalition of American Nuns/NCAN).

"Moja je zajednica feministički pokret"

NCAN je osnovana 1969. u Chicagu i zalaže se za socijalne i strukturalne promjene unutar Katoličke crkve i izvan nje, a glavni joj je cilj da žene budu u potpunosti prihvaćene unutar Crkve. Časna sestra Quinn se u svom radu zalaže za LGBT i ženska prava, punu autonomiju za žene i ukidanje spolnog zlostavljanja.

"Zalažem se za reproduktivna prava žena, jer ako u tom području žene nemaju potpunu autonomiju, nikad niti neće biti autonomne", izjavila je.

Ova bi se inkvizicija trebala ispričati svim ženama, a trebali bi i promijeniti stav i priznati ženama punopravno članstvo

Quinn je odrastala u katoličkoj župi i u obitelji u kojoj se poticalo pomaganje drugima, pa je za to čime se danas bavi zahvalna roditeljima koji su je tome podučili. Oboje su bili široke ruke u pomaganju siromašnima. Stoga je i njezino zanimanje za ženska prava došlo iz takvog obiteljskog okruženja, kao i iz promatranja Pokreta za građanska prava u šezdesetima i žena koje su se borile za pravo glasa.

"Doista vjerujem kako u svakome od nas postoji duhovni poziv koji nas usmjerava da učinimo nešto posebno s našim životima. Duh nam je podario talente s kojima ovaj svijet trebamo učiniti boljim za one koji dolaze nakon nas. Ne mogu ni zamisliti da radim nešto drugo", otkrila je časna sestra Quinn.

Vatikanski nadzor je obuhvatio i rad krovne organizacije koja zastupa oko 80 posto američkih redovnica, Leadership Conference of Religious Women (LCWR).

"Moja je zajednica feministički pokret", kaže časna sestra Quinn pojašnjavajući kako žene žele punopravno članstvo unutar Katoličke crkve.

Crkvene strukture omalovažavaju žene

"Tu zajednicu najviše osjećam kao svoju. Pokušavamo ukloniti svaku vrst diskriminacije, a jedino vjera u globalni utjecaj katoličke tradicije je i jedino što me drži na nastavak rada u njezinim okvirima. To je jedna od onih struktura koje, baš poput vladinih ili onih u drugim religijama, omalovažavaju žene", smatra časna sestra Quinn.

Čudili su se kako to da nemamo širu zajednicu, zašto ne pjevamo u zborovima, ne živimo u samostanima ili ne nosimo kompletnu redovničku odoru, što pokazuje ne samo nepoštivanje našeg načina života, već i to da nisu baš upoznati s time što žene rade unutar njihove vlastite crkve

Uobičajeno je da Vatikan naredi apostolsku vizitaciju zbog nekog ozbiljnog problema ili skandala, što se ne bi sa sigurnošću moglo reći da je ovdje bio slučaj. Istraga je pokrenuta nakon što su pojedini vatikanski dužnosnici i američki biskupi izrazili zabrinutost zbog toga što su neke američke redovnice "prigrlile svjetovni mentalitet i pale pod utjecaj radikalnog feminizma"', kako je tada izjavio jedan od njih.

U izvješću se nalaze brojni podaci o životu američkih redovnica, kojih je danas u Americi oko 50.000, detalji o njihovim misijama, rasporeda molitvi, životnog okruženja, financija i imovine, a istragom je obuhvaćeno oko 350 ženskih religijskih zajednica.

Zlobni napad na žene koje su obavile sav posao u Crkvi

"Čudili su se kako to da nemamo širu zajednicu, zašto ne pjevamo u zborovima, ne živimo u samostanima ili ne nosimo kompletnu redovničku odoru, što pokazuje ne samo nepoštivanje našeg načina života, već i to da nisu baš upoznati s time što žene rade unutar njihove vlastite crkve i što se doista događa", ističe Quinn. Odbila je sudjelovati u istrazi, rekavši kako joj ne pada na pamet odgovarati na pitanja o njezinom životu, radu i osobnim odlukama, zbog čega nije imala nikakvih posljedica.

"Vjerujem kako su brojne žene koje su sudjelovale u istrazi jasno i glasno rekle kako se to ne bi smjelo događati. To možemo doživjeti samo kao zlobni napad na nas žene koje smo obavile sav posao u Crkvi", ističe.

To je jedna od onih struktura koje, baš poput vladinih ili onih u drugim religijama, omalovažavaju žene

Izvješće se zaključuje pozivom pape Franje na " stvaranje još večih mogućnosti za jače uključenje žena u Crkvi".

"Ne mogu shvatiti da bi ijedna žena poslušno zapljeskala završetku ove istrage. Mi nismo punopravne članice te Crkve", zaključuje časna sestra Quinn.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.