Krajem prošlog tjedna američki je Vrhovni sud najavio kako će donijeti odluku o tome treba li u svih 50 država ozakoniti bračnu jednakost, čime će se konačno riješiti jedno od najvećih pitanja u borbi za građanska prava.

Ukupno 36 američkih saveznih država ozakonilo je istospolni brak, a više od 70 posto Amerikanaca živi upravo u tim državama, piše NY Times.

Vrhovni je sud odlučio razmotriti slučajeve petnaestak istospolnih parova iz četiri američke države, Ohio, Michigan, Tennessee i Kentucky, koje im ne priznaju pravo na brak. Tužitelji traže ista temeljna prava poput onih koja imaju heteroseksualni parovi i ukratko navode kako im zabrana sklapanja braka narušava dostojanstvo, donosi bezbroj praktičnih poteškoća i nanosi određenu štetu njihovoj djeci.

Na korak do ravnopravnosti

Rasprava je zakazana za travanj, a sud će tada saslušati argumente o tumačenju 14. amandmana ustava, po kojem se svim građanima mora jamčiti jednaka zaštita prava.

Devetero sudaca će si postaviti dva pitanja: "Zahtijeva li 14. amandman od države da odobri brak osoba istog spola? Zahtijeva li 14. amandman od države da prizna brak osoba istog spola ako je njihov brak pravovaljan i sklopljen izvan države?", navodi se u dokumentu poslanome medijima.

Podsjetimo, Vrhovni sud je još u lipnju 2013. poništio američki zakon po kojem je brak zajednica muškarca i žene i time je zapravo dao savezna prava na mirovinu, nasljeđivanje i porezne olakšice svim vjenčanim istospolnim parovima.

Zagovornici gej prava pozdravili su ovaj potez američkog Vrhovnog suda, kao jedan od završnih koraka na višedesetljetnom putu prema ostvarivanju ravnopravnosti, za koju vjeruju da će prevladati.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Crolova Petica

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.