Kao što se očekivalo, Vrhovni sud SAD-a bio je oštro podijeljen tijekom jučerašnje rasprave o bračnoj jednakosti.

Podsjetimo, američki Vrhovni sud do kraja lipnja će odlučiti o pravu istospolnih parova na brak u svim američkim saveznim državama. Trenutačno su istospolni brakovi zabranjeni u 13 od 50 američkih saveznih država.

Devetoro sudaca razmatra da li su prema američkom ustavu savezne države dužne izdati dozvole za brak istospolnim parovima, te moraju li savezne države priznati brakove istospolnih parova sklopljenih u drugim državama.

Sudac Kennedy oprezniji

Vrhovni sud zapravo odlučuje o žalbama istospolnih parova iz četiri američke savezne države, Ohija, Michigana, Tennesseeja i Kentuckyja, koje ne dopuštaju istospolni brak. Parovi su od Vrhovnog suda zatražili da im se omogući stupanje u brak, odnosno da im se brak prizna.

Sudac Anthony Kennedy, čiji glas je bio presudan prije dvije godine kad je Vrhovni sud poništio postojeći Zakon o zaštiti braka iz 1996. godine koji je istospolnim parovima zabranjivao brak, ovog puta je oprezniji.

Prema pisanju američkih medija, sudac Kennedy je tijekom jučerašnje rasprave izjavio kako mu se riječ "milenijski" stalno vrti po glavi, pojasnivši da je definicija braka kao zajednice muškarca i žene s nama "tisućama godina ljudske povijesti".

"Teško je sad sudu reći, 'mi znamo bolje'", kazao je.

Sudac John Roberts, "prvi" među devet sudaca koji donose odluku o ovom pitanju, iznio je sličan stav: "Vi ne tražite da se pridružite instituciji braka, već da promijenite ono što ta institucija jest", rekao je.

Konzervativni suci s očekivanim "argumentima"

Međutim, sudac Kennedy je također napomenuo da je "osnovna svrha braka dostojanstvo za parove koje je uskraćeno istospolnim parovima.

Neki od konzervativnih sudaca navodili su poznate argumente o obitelji u svojim primjedbama. Sudac Samuel A. Alito Jr. postavio je pitanje hoće li i četiri osobe moći sklopiti brak, ukoliko to požele, a vodeći se argumentom bračne jednakosti, dok je Antonin Scalia upitao hoće li i članovi klera morati obavljati ceremonije sklapanja istospolnih brakova iako su su protivne njihovim vjerskim uvjerenjima.

Liberalniji među devetoro sudaca koji odlučuju o ovom pitanju, imali su posve suprotne stavove. "Vi istospolnim brakovima ne oduzimate ništa heteroseksualnim parovima", rekla je sutkinja Ruth Bader Ginsberg tijekom rasprave, dok je sutkinja Sonia Sotomayor upitala kako se uskratom braka jednoj skupini povećava vrijednost braka drugoj skupini.

Foto: Ted Eytan/Flickr

Vrhovni sud SAD-a će koncem lipnja izreći presudu o ovom pitanju, odnosno odlučiti hoće li bračna jednakost biti ozakonjena u svim američkim saveznim državama. Trenutačno je istospolni brak ozakonjen u 37 saveznih država i federalniom distriktu Kolumbija.

Potpora javnosti istospolnim brakovima posljednjih godina kontinuirano raste. Istospolni brakovi prvi su put ozakonjeni u Massachusettsu 2004. Godine. Predsjednik Barack Obama prvi je američki predsjednik koji otvoreno podržava bračnu jednakost.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.