Agencija za odgoj i obrazovanje pokrenula je hitan stručno-pedagoški nadzor nad radom spomenute vjeroučiteljice Snježane Majdandžić-Gladić u osječkoj Ekonomskoj i upravnoj školi.

"Agencija za odgoj i obrazovanje ažurno i sustavno provjerava sve pritužbe i nepravilnosti u radu odgojno-obrazovnih radnika uključujući i vjeroučitelja i redovito provjerava utemeljenost svih pritužbi i nepravilnosti, bilo da je prijavu uputio roditelj, učenik, odgojno-obrazovni radnik ili smo saznanje o tome dobili od stručne javnosti ili medija, kao u ovom slučaju. Agencija za odgoj i obrazovanje dosad nije dobila nije jednu pritužbu na rad vjeroučiteljice Snježane Majdandžić-Gladić u osječkoj Ekonomskoj i upravnoj školi, pa prema tome nije ni mogla pokrenuti stručno-pedagoški nadzor.

Čim smo dobili saznanje o navodnim nepravilnostima u radu spomenute vjeroučiteljice pokrenut je hitan stručno-pedagoški nadzor", odgovorili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje na pitanje o nadzoru nad spomenutom vjeroučiteljicom.

Vatikanski ugovori, diskriminacija i vjeronaučno gradivo

Podsjetimo, Snježana Majdanić-Gladić na portalu katoličkih ideologa Vjera i djela, između ostalog piše kako se pobačena djeca se često bacaju u smeće, koriste za kreme za pomlađivanje i regeneraciju kože, za izradu cjepiva i lijekova, a fetusi se čak i jedu u Kini i Tajvanu.

Osim o pobačaju tu su i prezentacije o umjetnoj oplodnji, holokaustu i prihvaćanju različitosti. Riječ je o Powerpoint prezentacijama namijenjenim vjeroučiteljima koji ih pak prezentiraju učenicima u sklopu građanskog odgoja.

Naime, MZOS je na prijedlog AZOO uveo i zdravstveni odgoj i građansko obrazovanje kao međupredmetne teme koje bi po njima trebao poučavati svaki nastavnik i učitelj u okviru svog predmeta, pa tako i a satovima izborne nastave, odnsono vjeronauka.

MZOS zbog Vatikanskih ugovora nema utjecaja na zapošljavanje vjeroučitelja niti na program rada. Martina Horvat iz inicijative GOOD kazala je kako je kroz razgovor s učenicima uočeno da učenici koji pokazuju izrazitu netoleranciju prema različitostima (vrijeđaju manjine, osobito Srbe i LGBT osobe) se pozivaju na vjeronaučno gradivo da opravdaju takve svoje stavove.

Nadzor će provoditi više savjetnice za nacionalne programe i vjeronauk

Nadzor stručnog i pedagoškog rada vjeroučiteljice u osječkoj srednjoj školi provest će viša savjetnica za nacionalne programe i viša savjetnica za vjeronauk, kažu u Agenciji. Stručno-pedagoški nadzor definiran je Zakonom o stručno-pedagoškom nadzoru, a provode ga nadležni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Postupak je to stručnog praćenja, ostvarivanja propisanih nastavnih planova i programa, organizacije i izvođenja nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u školskim ustanovama te stručnog i pedagoškog rada.

Stručno-pedagoški nadzor obavlja se uvidom u izvođenje godišnjeg plana i programa rada školske ustanove, neposrednim praćenjem izvođenja nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada, uvidom u pedagošku evidenciju i dokumentaciju, razgovorom s učenicima, roditeljima, nastavnicima i članovima stručnih tijela školske ustanove.

Nalaz o provedenom-stručnom pedagoškom nadzoru sadrži opis utvrđenog stanja, mjere koje u školskoj ustanovi valja poduzeti radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nedostataka, mjere koje se predlažu nadležnom tijelu uprave, te rokove izvršenja mjera, odgovorili su iz Agencije o mjerama koje će poduzeti u ovom slučaju.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.