Agencija za odgoj i obrazovanje pokrenula je hitan stručno-pedagoški nadzor nad radom spomenute vjeroučiteljice Snježane Majdandžić-Gladić u osječkoj Ekonomskoj i upravnoj školi.

"Agencija za odgoj i obrazovanje ažurno i sustavno provjerava sve pritužbe i nepravilnosti u radu odgojno-obrazovnih radnika uključujući i vjeroučitelja i redovito provjerava utemeljenost svih pritužbi i nepravilnosti, bilo da je prijavu uputio roditelj, učenik, odgojno-obrazovni radnik ili smo saznanje o tome dobili od stručne javnosti ili medija, kao u ovom slučaju. Agencija za odgoj i obrazovanje dosad nije dobila nije jednu pritužbu na rad vjeroučiteljice Snježane Majdandžić-Gladić u osječkoj Ekonomskoj i upravnoj školi, pa prema tome nije ni mogla pokrenuti stručno-pedagoški nadzor.

Čim smo dobili saznanje o navodnim nepravilnostima u radu spomenute vjeroučiteljice pokrenut je hitan stručno-pedagoški nadzor", odgovorili su iz Agencije za odgoj i obrazovanje na pitanje o nadzoru nad spomenutom vjeroučiteljicom.

Vatikanski ugovori, diskriminacija i vjeronaučno gradivo

Podsjetimo, Snježana Majdanić-Gladić na portalu katoličkih ideologa Vjera i djela, između ostalog piše kako se pobačena djeca se često bacaju u smeće, koriste za kreme za pomlađivanje i regeneraciju kože, za izradu cjepiva i lijekova, a fetusi se čak i jedu u Kini i Tajvanu.

Osim o pobačaju tu su i prezentacije o umjetnoj oplodnji, holokaustu i prihvaćanju različitosti. Riječ je o Powerpoint prezentacijama namijenjenim vjeroučiteljima koji ih pak prezentiraju učenicima u sklopu građanskog odgoja.

Naime, MZOS je na prijedlog AZOO uveo i zdravstveni odgoj i građansko obrazovanje kao međupredmetne teme koje bi po njima trebao poučavati svaki nastavnik i učitelj u okviru svog predmeta, pa tako i a satovima izborne nastave, odnsono vjeronauka.

MZOS zbog Vatikanskih ugovora nema utjecaja na zapošljavanje vjeroučitelja niti na program rada. Martina Horvat iz inicijative GOOD kazala je kako je kroz razgovor s učenicima uočeno da učenici koji pokazuju izrazitu netoleranciju prema različitostima (vrijeđaju manjine, osobito Srbe i LGBT osobe) se pozivaju na vjeronaučno gradivo da opravdaju takve svoje stavove.

Nadzor će provoditi više savjetnice za nacionalne programe i vjeronauk

Nadzor stručnog i pedagoškog rada vjeroučiteljice u osječkoj srednjoj školi provest će viša savjetnica za nacionalne programe i viša savjetnica za vjeronauk, kažu u Agenciji. Stručno-pedagoški nadzor definiran je Zakonom o stručno-pedagoškom nadzoru, a provode ga nadležni savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje. Postupak je to stručnog praćenja, ostvarivanja propisanih nastavnih planova i programa, organizacije i izvođenja nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u školskim ustanovama te stručnog i pedagoškog rada.

Stručno-pedagoški nadzor obavlja se uvidom u izvođenje godišnjeg plana i programa rada školske ustanove, neposrednim praćenjem izvođenja nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada, uvidom u pedagošku evidenciju i dokumentaciju, razgovorom s učenicima, roditeljima, nastavnicima i članovima stručnih tijela školske ustanove.

Nalaz o provedenom-stručnom pedagoškom nadzoru sadrži opis utvrđenog stanja, mjere koje u školskoj ustanovi valja poduzeti radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nedostataka, mjere koje se predlažu nadležnom tijelu uprave, te rokove izvršenja mjera, odgovorili su iz Agencije o mjerama koje će poduzeti u ovom slučaju.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.