Nakon izjave Željke Markić, liderice konzervativne građanske inicijative U ime obitelji kako od iduće vlade "očekuje povlačenje Zakona o životnom partnerstvu" pojašnjavajući to time da je dotični zakon "loš i nedemokratski" zatražili smo komentar Zagreb Pridea.

Marko Jurčić, programski koordinator udruženja Zagreb Pride nam kaže kako je najnoviji zahtjev Željke Markić "zastrašujuć" i potpuno "protuustavan i protudemokratski", te dodaje:

"Zagreb Pride traži da u idućem mandatu Hrvatski sabor, na prijedlog nove Vlade, raspravi i odluči o priznanju bračne jednakosti, kao i da otvori životno partnerstvo za osobe različitoga spola. Što se tiče komentara Željke Markić, jasno je da se radi o programu njezine političke stranke za parlamentarne izbore koji za svrhu ima nastavak politike podjele i diskriminacije hrvatskih građana na koje ćemo spremno odgovoriti. Zato je važno doći na ovogodišnju Povorku ponosa čija će glavna poruka biti beskompromisna borba za ljudska prava, jednakost i pravdu nasuprot svakom fašizmu".

'Konačna svrha tih izjava je zastrašivanje i poticanje homofobije'

A što se tiče Zakona o životnom partnerstvu, nedvojbeno je da je Ustavni sud još pred homofobni referendum rekao kako su istospolne zajednice obiteljski život koje trebaju imati jednaku pravnu zaštitu kao i bračne i izvanbračne zajednice. Upravo zato je najnovija inicijativa Željke Markić protuustavna i protudemokratska".

Jurčić smatra kako se Zakon o životnom partnerstvu ne može povući, jer "to bi uvelo pravnu nesigurnost i ukinulo građanske statuse stotinama ljudi i njihove djece".

Stoga smatra kako je jedina svrha i cilj ovih izjava Željke Markić "stvaranje daljnjih podjela":

"Ona ide i govori protivno odlukama Ustavnog suda. Naravno da je ovaj zahtjev zastrašujuć i da bez obzira što je to nemoguće, protuustavno i antidemokratski, konačna svrha jest zastrašivanje i poticanje homofobije u društvu", zaključuje Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

U kampanji za nadolazeće parlamentarne izbore Zagreb Pride će sudjelovati na način da će dati svoj komentar i analizu politika i programa stranaka koje će na istima sudjelovati. Od političkih stranaka zasad ih je jedino ORaH tražio komentar LGBT programa na koji su dali određene primjedbe koje su i usvojene.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

apvili baner
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.