Nakon izjave Željke Markić, liderice konzervativne građanske inicijative U ime obitelji kako od iduće vlade "očekuje povlačenje Zakona o životnom partnerstvu" pojašnjavajući to time da je dotični zakon "loš i nedemokratski" zatražili smo komentar Zagreb Pridea.

Marko Jurčić, programski koordinator udruženja Zagreb Pride nam kaže kako je najnoviji zahtjev Željke Markić "zastrašujuć" i potpuno "protuustavan i protudemokratski", te dodaje:

"Zagreb Pride traži da u idućem mandatu Hrvatski sabor, na prijedlog nove Vlade, raspravi i odluči o priznanju bračne jednakosti, kao i da otvori životno partnerstvo za osobe različitoga spola. Što se tiče komentara Željke Markić, jasno je da se radi o programu njezine političke stranke za parlamentarne izbore koji za svrhu ima nastavak politike podjele i diskriminacije hrvatskih građana na koje ćemo spremno odgovoriti. Zato je važno doći na ovogodišnju Povorku ponosa čija će glavna poruka biti beskompromisna borba za ljudska prava, jednakost i pravdu nasuprot svakom fašizmu".

'Konačna svrha tih izjava je zastrašivanje i poticanje homofobije'

A što se tiče Zakona o životnom partnerstvu, nedvojbeno je da je Ustavni sud još pred homofobni referendum rekao kako su istospolne zajednice obiteljski život koje trebaju imati jednaku pravnu zaštitu kao i bračne i izvanbračne zajednice. Upravo zato je najnovija inicijativa Željke Markić protuustavna i protudemokratska".

Jurčić smatra kako se Zakon o životnom partnerstvu ne može povući, jer "to bi uvelo pravnu nesigurnost i ukinulo građanske statuse stotinama ljudi i njihove djece".

Stoga smatra kako je jedina svrha i cilj ovih izjava Željke Markić "stvaranje daljnjih podjela":

"Ona ide i govori protivno odlukama Ustavnog suda. Naravno da je ovaj zahtjev zastrašujuć i da bez obzira što je to nemoguće, protuustavno i antidemokratski, konačna svrha jest zastrašivanje i poticanje homofobije u društvu", zaključuje Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

U kampanji za nadolazeće parlamentarne izbore Zagreb Pride će sudjelovati na način da će dati svoj komentar i analizu politika i programa stranaka koje će na istima sudjelovati. Od političkih stranaka zasad ih je jedino ORaH tražio komentar LGBT programa na koji su dali određene primjedbe koje su i usvojene.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.