Ukupno je 25 ambasada sa sjedištem u Mađarskoj objavilo zajedničko priopćenje za medije u kojem izražavaju podršku tamošnjoj LGBT zajednici i njihovom pravu da se izraze na miran i legalan način.

"Poštivanje ljudskih prava, uključujući pravdu, ravnopravnost, nediskriminaciju, slobodu izražavanja, kao i slobodno izražavanje tih prava, te vladavina prava su temelji na kojima su stvorene demokratske države. Doista, međunarodno humanitarno pravo se temelji na pretpostavci da svi pojedinci ostvaruju ista prava i slobode utvrđene Općom deklaracijom o ljudskim pravima", navodi se u priopćenju, koje su objavile ambasade Australije, Austrije, Belgije, Brazila, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Izraela, Italije, Litve, Malte, Norveške, Portugala, Slovenije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Nizozemske, Novog Zelanda, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, piše Budapest Business JournalBusiness Journal.

Reakcija na izjave mađarskih čelnika

"Ljudska prava primjenjuju se jednako na svakog čovjeka bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. To je suština naših demokratskih vrijednosti. Slaviti različitost zasigurno je jedan od dobrih načina kojim pokazujemo poštivanje ljudskih prava", dodaje se.

Ambasadori su također izrazili "veliku zabrinutost” zbog "nasilja i diskriminacije u svim dijelovima svijeta protiv pojedinaca zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta". U priopćenju su pozdravili i "predanost mađarske vlade da podrži ta prava , kao i podršku Rezolucijama o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu Vijeća za ljudska prava UN-a u lipnju 2011. i rujnu 2014".

Diplomatski je to odgovor na neke od prijašnjih izjava pojedinih mađarskih čelnika. Tako je primjerice početkom lipnja gradonačelnik Budimpešte István Tarlós izjavio da je Povorka ponosa u Budimpešti "odvratna" i kako je "čitav fenomen neprirodan”, a mađarski premijer Viktor Orbán je odgovarajući na pitanje novinara o istospolnom braku rekao da to pitanje "iziskuje duhovit odgovor".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.