Odluka Vrhovnog suda kojom je bračna jednakost priznata u svim državama SAD-a dovela je do oštrih podjela među Amerikancima, a podrška istospolnim brakovima je u laganom padu u usporedbi s ranijim rezultatima, pokazuju podaci iz nove ankete koju su proveli Associated Press i GfK.

Gotovo jednak broj ispitanih smatra kako se lokalnim službenicima koji se pozivaju na priziv savjesti pri izdavanju dozvole za vjenčanje to treba uvažiti kao opravdani razlog, njih 49 posto, kao i onih koji misle sasvim suprotno - 47 posto smatra da su službenici obvezni izdavati dozvole, bez obzira na priziv savjesti.

Zaštita vjerskih sloboda bitnija od gej prava

Većina smatra kako vjerske slobode trebaju prevladati nad gej pravima - 39 posto ispitanih je reklo kako je za vladu bitnije podržati gej prava, dok njih 56 posto smatra kako prednost treba dobiti zaštita vjerskih sloboda.

Anketa pokazuje kako 42 posto podržava istospolni brak, dok se 40 posto ispitanika izjasnilo protiv. To je lagani pad podrške bračnoj jednakosti , koju je u travnju podržavalo 48 posto, a u siječnju 44 posto ispitanika. Na konkretno pitanje podržavaju li odluku Vrhovnog suda, 39 posto je odgovorilo pozitivno, dok se 41 posto izjasnilo protiv te odluke.

"Vrhovni je sud ovime ugrozio naše vjerske slobode. Pred nama je sukob između građanskog prava i ljudi koji žele živjeti sukladno svojoj vjeri", rekao je 61-godišnji Michael Boehm, kontrolni inženjer iz Detroita.

On je među 59 posto anketiranih koji smatraju kako poduzetnici koji se bave organizacijom vjenčanja imaju pravo zbog vjerskih razloga odbiti uslugu gej parovima. 46 posto anketiranih se izjasnilo kako bi poduzetnicima općenito trebalo biti dopušteno da odbiju usluge gej parovima, dok se 51 posto ispitanih s time ne slaže.

69-godišnja umirovljenica Claudette Girouard iz Michigana podržava bračnu jednakost i kaže: "Ne vidim čemu takva strka? Ako su oni sretni, zašto se ne bi vjenčali?".

Girouard smatra da bi lokalni službenici obavezno morali obavljati istospolna vjenčanja, no ne vidi zbog čega bi se poduzetnike koji organiziraju vjenčanja prisiljavalo na pružanje usluge gej parovima.

"Ako se službeniku ne sviđa to što mora raditi neka dâ otkaz, no poduzetnici su privatne osobe, nezavisni su, pa ako ih u tome sprečavaju snažna uvjerenja, još uvijek ima dovoljno drugih koji mogu pružiti uslugu", kaže.

Različita politička uvjerenja - različita stajališta

Anketa je pokazala i očite razlike u stajalištima demokrata i republikanaca. Primjerice, 65 posto demokrata i samo 22 posto republikanaca podržavaju bračnu jednakost. 72 posto republikanaca i samo 31 posto demokrata smatra kako bi lokalni službenici koji se pozivaju na vjerski prigovor trebali biti izuzeti od izdavanja dozvola za vjenčanje istospolnim parovima.

41-godišnji Andrew Chan iz Seattlea, koji radi u neprofitnoj organizaciji kaže kako je pokušao ostati neutralan po pitanju istospolnog braka:

"Za mene je to oduvijek bilo pitanje tolerancije. Imam prijatelje s obje strane", kaže i dodaje kako je bio sretan zbog gejeva i lezbijki koji su pronašli osobu s kojom se žele vjenčati, a također je izrazio zabrinutost zbog političara koji žele pokušati osporiti odluku Vrhovnog suda.

"To samo stvara nove podjele. Želimo li pokrenuti ili unazaditi zemlju?", zapitao se Chan.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.