"Moje ime je Krysztof Charamsa. Monsinjor Krysztof Charamsa. Službenik sam Kongregacije za nauk vjere, drugi tajnik Međunarodne teološke komisije, teolog, filozof, profesor bioetike na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Ja sam gej", kazao je poljski svećenik u prvom poljskom dokumentarcu o bračnoj jednakosti, "Članak osamnaest" (Artykuł Osiemnasty).

Te su riječi, kako javljaju svjetski mediji, "uzdrmale Vatikan" uoči Sinode o obitelji koja počinje u ponedjeljak. Charamsa je u Rimu održao i konferenciju za medije na koju je došao sa svojim partnerom, Kataloncem Eduardom s kojim se poslije, pred okupljenim novinarima, zagrlio i poljubio.

Kako javlja agencija ANSA, sve je počelo naslovnicom talijanskog lista Corriere della Sera kojem je Charamsa dao intervju u kojem je, među ostalim, rekao: "Želim da Crkva i moja zajednica znaju tko sam: homoseksualni svećenik, sretan i ponosan na svoj identitet. Imam partnera. Spreman sam snositi posljedice ali vrijeme je da Crkva otvori oči za gej vjernike i shvati da je rješenje koje im nudi, a to je sustezanje od života ispunjenog ljubavlju, nehumano. Želim da moja priča uzdrma savjest moje Crkve".

Među klerom ima "mnogo homoseksualaca koji su tragično homofobični i paranoični

Na konferenciji za medije kazao je kako "izlazi iz ormara" i u ime gej svećenika koji iz raznih razloga ne mogu ostvariti slobodu. "Želim im da budu sretni koliko je to moguće u opresivnoj Crkvi", javlja poljsko izdanje Newsweeka.

"Moj je coming out posvećen svim fantastičnim LGBT ljudima i skroman je doprinos obrani našeg dostojanstva, normalnog života i hrabrosti svih nas koji ustaju protiv naših ugnjetavača u raznim dijelovima svijeta, čak i tamo gdje slijepa mržnja postaje još jača, kao u mojoj voljenoj Poljskoj", objasnio je otac Charamsa.

ce
Otac Krysztof Charamsa s partnerom Eduardom

Kazao je i kako su odluci da javno obznani svoju homoseksualnost prethodili dugo razmišljanje, unutarnje borbe, molitve i patnja, brojni razgovori sa svećenicima, gejevima i drugima: "I naposljetku, kad nađete osobu koju volite, svakodnevno rastete zajedno u odnosu punom ljubavi, donesete odluku kakvu sam donio ja".

Okupljenim novinarima rekao je i kako među klerom ima "mnogo homoseksualaca koji su tragično homofobični i paranoični jer su paralizirani neprihvaćanjem vlastite seksualne orijentacije": "Ali ja nisam više mogao živjeti dvostrukim životom jer vjerujem da svećenik ima pravo realizirati svoju ljubav. Kad sam se zaljubio u muškarca postao sam bolji svećenik, držim bolje propovijedi i kvalitetnije mogu pomagati drugim ljudima jer sam sretniji".

"Moj coming out je apel Sinodi i zahtjev da se Crkva pokaje"

Želi da se njegov glas čuje: "Crkvo, probudi se i prestani mrziti te progoniti zdrave i nevine ljude. Ne želim uništiti Crkvu, nego joj pomoći, a iznad svega želim pomoći ljudima koje ta Crkva progoni. Moj coming out je apel Sinodi i zahtjev da se Crkva pokaje i prestane s paranoičnim aktivnostima usmjerenim prema seksualnim manjinama", poručio je otac Krysztof Charamsa.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi Charamsin je potez nazvao "neodgovornim": "Otac Charamsa mora otići. Definitivno ne može nastaviti obnašati svoje dužnosti u Kongregaciji za nauk vjere i Papinskom sveučilištu, a drugi aspekti njegove situacije u nadležnosti su njegove biskupije", kazao je Lombardi za talijansko izdanje Huffington Posta.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.