Queer2queer je program psihološke podrške čiji su ciljevi povezivanje, druženje i osnaživanje mladih LGBTIQ osoba, a provodi se već pet godina. Ove nedjelje, 11. listopada, na sam Coming Out Day, razgovarat će se na temu "Boje autanja", a o dosadašnjem radu i iskustvima popričale smo s jednom od voditeljica programa, psihologinjom Marinom Milković.

Program Queer2queer postoji od prosinca 2010. godine. Do lipnja 2015. odvijao se u sklopu programa psihosocijalne podrške udruge Zagreb Pride, a otad je Queer2queer samostalan program kojega podržava udruga ZbeLe Na Tron. Od samog početka radionice vode psihologinje Marina Milković i Matea Popov. U pet godina su se pozabavile brojnim temama, a ono što je zajedničko svim Queer2queer druženjima su "podržavajuća atmosfera, nova poznanstva, zanimljive rasprave, dovoljno prostora da svatko izrazi svoje mišljenje i podijeli svoja iskustva te međusobno osnaživanje", kaže nam Marina.

"Queer2queer druženja jednako su aktualna, potrebna i zanimljiva danas kao i prije pet godina"

Koliko je mladih LGBTIQ osoba u zadnjih pet godina, koliko postoji program Queer2queer, prisustvovalo tim druženjima? Raste li njihov broj na tim susretima, smanjuje li se ili je otprilike jednaka razina interesa? Koliko prosječno mladih dođe? Koliko često se sastajete?
– Dosad je održano četrdesetak radionica pa je teško odrediti ukupan broj osoba koje su sudjelovale u programu. Ipak se radi o pet godina programa, a neke osobe su se s nama družile više susreta. Može se reći da na radionicama u prosjeku sudjeluje između 10 i 15 osoba. Bilo je i radionica na koje je došlo četvero ljudi, ali i onih na kojima ih je bilo 30. Queer2queer uvijek iznenadi s brojem zainteresiranih. Ono na što smo posebno ponosne jest upravo interes koji ne opada. Queer2queer druženja jednako su aktualna, potrebna i zanimljiva danas kao i prije pet godina!

Trudimo se sastajati otprilike jednom mjesečno, ali nekad se znaju dogoditi razdoblja pauze. Možda je to i dobro, možda baš zato ne dolazi do zasićenja. Također, radionice se ne održavaju tijekom ljetnih mjeseci, no sve to onda nadoknadimo organiziranjem takozvanih ciklusa radionica koji su intenzivniji programi jer se s istom grupom održi četiri ili pet radionica za redom, obično jednom tjedno. Dosad su održana dva ciklusa, jedan o identitetima 2013. godine, a drugi o problemima u vezama 2014. godine.

Mnogo LGBTIQ osoba još uvijek osjeća nesigurnost i nelagodu vezano za svoje identitete te se boje otvoreno govoriti o sebi

Opiši nam u kratkim crtama na koji se način odvijaju ta druženja?
– Svako Queer2queer druženje započne upoznavanjem i nastavlja se interaktivnim vježbama koje ovise o temi druženja, a služe kao poticaj za raspravu koja slijedi. Druženja obično traju dva sata, održavaju se nedjeljom u večernjim satima, a često se nastave na zajedničkom piću.

"Druženja na temu autanja su uvijek najposjećenija"

Koje ste teme do sada sve prošli, koje su izazvale najveći interes/raspravu? Predlažu li i oni sami neke teme, koje su to?
– Jedna od najčešćih tema bio je coming out u različitim kontekstima (u obitelji, školi, s prijateljima, na javnim mjestima…), a to je tema i naše sljedeće radionice "Boje autanja" koja će se održati na sam Coming Out Day, 11. listopada. Još neke važne teme dosad bile su: stereotipi unutar LGBTIQ zajednice, različitost LGBTIQ identiteta, prekidi, nasilje u vezama, transfobija, pop kultura, upoznavanje sa zakonima koji štite LGBTIQ osobe i brojne druge. Dosad se pokazalo da su upravo druženja koja se bave autanjem najposjećenija. Možda nam se, s obzirom na značajne pozitivne promjene posljednjih godina, ne čini uvijek tako, no mnogo LGBTIQ osoba još uvijek osjeća nesigurnost i nelagodu vezano za svoje identitete te se boje otvoreno govoriti o sebi.

Queer2queer druženja su prilika za nova poznanstva, razmjenu iskustava, učenje i upoznavanje sebe. Na njima se svatko može osjećati prihvaćeno i dobrodošlo te dobiti prostor za sebe

Queer2queer je mjesto gdje se mogu osjećati prihvaćeno, dobiti podršku i čuti druga iskustva što često ne mogu na događajima koji su više zabavne ili edukativne prirode (partiji ili pak tribine, predavanja). U osmišljavanju tema trudimo se osluškivati potrebe LGBTIQ zajednice, pratiti aktualne događaje, a u više navrata do sada smo uvažile prijedloge sudionika/ica.

Koje su sve prednosti koje mlade osobe mogu ostvariti kroz takve susrete? Što biste poručili onima koji još nikad nisu bili?
Queer2queer druženja su prilika za nova poznanstva, razmjenu iskustava, učenje i upoznavanje sebe. Na njima se svatko može osjećati prihvaćeno i dobrodošlo te dobiti prostor za sebe. Mislim da je Queer2queer uistinu mjesto na koje možeš doći sam/a, nikoga ne poznavati i na kraju radionice osjećati se kao kod kuće.

Queer2Queer radionica pod nazivom "Boje autanja" održat će se ove nedjelje, 11. listopada, na sâm Coming Out Day, a tom će se prilikom objediniti svo šarenilo autanja na jednoj radionici i potražiti odgovore na brojna pitanja poput: Gdje je teže - u školi, na poslu, u obitelji? Tko nas najbolje razumije? Je li lakše autati se kao gej/lezbijka ili kao bi? Ili kao trans*? Autaju li se mladi danas lakše nego prije 10 i više godina?

Kroz program s početkom u 19 sati u prostoru Cooltura, Teslina 12/1 vodit će vas psihologinje Marina Milković i Matea Popov.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.