U dvotjednoj predizbornoj kampanji koja se bliži kraju, više su se puta spominjala pitanja poput prava na pobačaj, medicinski potpomognute oplodnje za lezbijke i samice, kao i prava LGBT zajednice. HDZ je jedna od stranaka koja se na sličan set pitanja nije odazvala nama, no odgovorili su na vrijednosni upitnik koji je udruga Vigilare uputila konzervativnim strankama uoči izbora.

Upitnik je sastavljen od pitanja na temu života, braka, obitelji i začeća, a neki odgovori koje je HDZ dao u tom upitniku upozoravaju na to da bi se pojedini zakoni mogli mijenjati pobijedi li ta opcija, javlja Večernji list.

Poštivat će zakonsku definiranost institucije braka ali neće dirati Zakon o životnom partnerstvu

Na pitanje "Namjeravate li poštovati ustavnu i zakonsku definiranost institucije braka i onemogućiti sve zakonske pokušaje kojima se pravne osobine bračne zajednice dodjeljuju drugim životnim zajednicama, stvarajući tako paralelne institute bračnoj zajednici?", odgovor HDZ-a glasi: "Namjeravamo." Iako tako zvuči iz ovog odgovora, HDZ ipak ne planira rušiti Zakon o životnom partnerstvu.

"Ne, nećemo dirati taj zakon, ostat će partnerima prava koja su dobili. Hrvatski se narod jasno izjasnio da je brak životna zajednica muškarca i žene i to se mora poštovati", kazao je za Večernji dr. Ante Ćorušić, šef HDZ-ova zdravstvenog odbora i najizgledniji kandidat za funkciju ministra zdravlja u slučaju pobjede Domoljubne koalicije.

Kad je posrijedi pobačaj, Ćorušić je ponovio stav da će žena "taj zahvat morati pričekati tjedan dana i savjetovati se s psihologom" jer "tada nije u stanju prisebno razmišljati, uznemirena je, i odlučuje naprečac, zato je dobro da razgovara s nekim"

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.