Udruga Roda ponovno je u akciji. Projektom Kaleidoskop borit će se za unapređenje prava jednoroditeljskih, posvojiteljskih i istospolnih obitelji i njihov pristup njihovim pravima, što je ujedno i borba za tolerantnije i raznovrsno društvo. Jer, kako u razgovoru za Crol.hr kaže voditeljica projekta i programska koordinatorica udruge Branka Mrzić Jagatić, "obitelji su, bez obzira u kojem obliku dolaze, najvrednije mjesto za sigurno odrastanje djeteta".

U fokusu novog projekta udruge Roda koji provode s partnerima Adopta, udrugom za potporu posvajanju i Let, udrugom za unapređenje kvalitete življenja, te Zagreb Prideom, kao suradnicima, nalaze se jednoroditeljske, posvojiteljske i istospolne obitelji, koje su u našem društvu često izložene netoleranciji i čija se prava ne poštuju dovoljno.

Upravo je i sâm naziv projekta, Kaleidoskop, proizašao iz raznolikosti obitelji koje nas okružuju.

"Kad smo razmišljali o projektu i o tome kakvim obiteljima se želimo obraćati kroz naše aktivnosti, asocijacije su nas neprestano vodile do raznolikosti oblika, boja i nepredvidljivosti odnosa među tim oblicima što našu svakodnevicu čini ljepšom.

Pogledom kroz kaleidoskop nudi upravo to, ne treba puno da ga doživite ali zato doživljaj nudi puno. Baš kao i raznolikost koja nas okružuje nasuprot dosadne jednoličnosti i predvidljivosti", kaže u razgovoru za CroL.hr voditeljica projekta i programska koordinatorica udruge Roda Branka Mrzić Jagatić.

Obitelj nisu nužno samo otac, majka, sin i kćer

Ističe kako dio našeg društva već dulje vrijeme zatvara oči pred činjenicom da oko nas postoje obitelji koje nužno ne čine otac, majka, sin i kćer.

"Obitelji u stvarnom životu dolaze u različitim oblicima i međusobno se mogu znatno razlikovati po mnogo čemu. Ono što im je zajedničko jest to da su, bez obzira na to u kojem obliku dolaze, obitelji najvrednije mjesto za sigurno odrastanje djeteta.

 

Uočili smo da su jednoroditeljske, posvojiteljske i Dugine obitelji izložene netoleranciji i da se njihova prava ne poštuju u dovoljnoj mjeri. To nas je potaklo da učinimo nešto

 

To je ono što sve funkcionalne obitelji nastoje pružiti djetetu i to je ono što djetetu treba bez obzira na strukturu obitelji. Nama se u Rodi tražeći pravni savjet ili podršku javljaju mnogi roditelji i budući roditelji posvojiteljskih i jednoroditeljskih obitelji tako da kroz njihove upite imamo dosta jasnu sliku o tome kako naše društvo ne nudi optimalne uvjete za roditeljstvo ovim ali i drugim obiteljima".

Roda je zadnjih godina kao watchdog organizacija, koja u fokusu ima sve obitelji, intenzivno pratila previranja u društvu i promjene u zakonskim okvirima, a koje se odnose na različite obitelji pa tako i na Dugine obitelji.

"Lako se zamisliti u poziciji djeteta čiji roditelji su izloženi takvoj homofobnoj vjetrometini kakva se kod nas povremeno razvija. Kroz taj naš cjelokupni rad uočili smo da su jednoroditeljske, posvojiteljske i Dugine obitelji izložene netoleranciji i da se njihova prava ne poštuju u dovoljnoj mjeri. To nas je potaklo da učinimo nešto. Roda je udruga roditelja i želimo da sva naša djeca odrastaju u tolerantnom društvu i bez straha zbog različitosti", kaže voditeljica projekta.

Sve obitelji nemaju jednaka prava

U Rodama smatraju kako svim roditeljima, bez obzira na strukturu obitelji, trebaju biti zajamčena i lako dostupna prava koja će im omogućiti dostojanstvenu skrb o djeci, jer "to što su obitelji različite ne znači da im i prava nužno trebaju biti različita, a djeca bi u svim obiteljima trebala imati jednake mogućnosti i jednaka prava", kaže Mrzić Jagatić te napominje kako su prepreke u ostvarivanju toga - brojne.

"Manjkavi zakoni podložni su čestim promjenama i tumačenjima, prisutne su tromost i predrasude unutar različitih institucija kroz koje obitelji ostvaruju svoja prava na zdravstvenu i socijalnu skrb, skrb o djeci u predškolskom i školskom sustavu. Ukorijenjeni su stereotipi i predrasude u zajednici, a prisutni su slabi i neučinkoviti mehanizmi za unapređenje prava različitih obitelji, te niska razina svijesti građana o jednakim pravima za sve obitelji".

Zbog svega toga sve obitelji nemaju jednaka prava, a postojeća prava su slabo ili teško dostupna i stoga će se kroz Rodin Kaleidoskop različitim aktivnostima nastojati to barem malo promijeniti.

Projekt je započeo u studenom 2015. s provedbom nekoliko aktivnosti paralelno čiji prvi rezultati će biti uskoro vidljivi javnosti. Upućen je javni poziv za analizu zakona i strategija koje se odnose na obitelji, analizu formulara i obrazaca koje roditelji ispunjavaju u različitim institucijama kako bi ostvarili neka od svojih prava i analizu školskih udžbenika s aspekta poštivanja ljudskih prava posvojiteljskih, jednoroditeljskih i Duginih obitelji. Prvi rezultati tih analiza očekuju se prije ljeta.

"Sve obitelji su jednake u svojoj različitosti"

"Ove analize će nam pružiti zagovarački alat kako bismo ukazali na nužne promjene koje će dovesti do povećanja prava ovih, ali i svih obitelji. Također ćemo jačati kapacitete udruga i institucija kroz razvoj trening-programa koji će osnažiti udruge i senzibilizirati institucije, a putem virtualnog pravnog kutka pružat ćemo pravnu podršku obiteljima".

Obitelji u stvarnom životu dolaze u različitim oblicima i međusobno se mogu znatno razlikovati po mnogo čemu. Ono što im je zajedničko jest to da su, bez obzira na to u kojem obliku dolaze, obitelji najvrednije mjesto za sigurno odrastanje djeteta

 

U pripremi su i odvojene brošure za roditelje iz posvojiteljskih, jednoroditeljskih i Duginih obitelji koje će im pomoći da se lakše nose s dječjom radoznalošću i pitanjima vezanim uz identitet, dolazak u obitelj, različitosti, odnose unutar obitelji i slično. Planirana je još i izgradnja kapaciteta volontera, organizacija civilnog društva i javnih institucija usmjerenih na poboljšanje prava jednoroditeljskih, posvojiteljskih i istospolnih obitelji putem programa obuke "Sve obitelji su jednake u svojoj različitosti".

Voditeljica projekta Kaleidoskop i programska koordinatorica Roda Branka Mrzić Jagatić kaže nam završno kako vjeruje da će njihove poruke doprijeti do šire javnosti, a kampanja će se uskoro intenzivirati kako se budu pojavljivali prvi rezultati njihovih aktivnosti. Tome će svakako pridonijeti i slikovnica za djecu i animirani film kojima će Rode pozivati na toleranciju različitosti.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.