Sporazum kojim bi se na nivou Europske unije definirale mjere za poboljšanje ravnopravnosti i suzbijanje diskriminacije LGBTI osoba blokiran je zbog veta koji je Mađarska, kao jedina od zemalja članica, stavila na prijedlog dokumenta. Ta je odluka naišla na brojne oštre kritike europarlamentaraca.

Nizozemska vlada koja trenutno predsjedava Europskom unijom podnijela je ovog tjedna Vijeću EU nacrt sporazuma o Popisu aktivnosti za poboljšanje ravnopravnosti LGBTI osoba kojim se Europska komisija poziva na sprečavanje homofobne i transfobne diskriminacije, promicanje mjera za poboljšanje LGBTI ravnopravnosti i poboljšanje prikupljanja podataka o postupanju prema LGBTI građanima. Većina zemalja članica je poduprla taj prijedlog, uz pojedinačne primjedbe Latvije, Litve i Poljske.

Međutim, Mađarska je stavila veto na taj prijedlog sporazuma i to istog dana kad je blokirala prijedlog dogovora s Turskom po pitanju migrantske krize.

Mađarska ocijenila kako je to pritisak na njihov suverenitet i vrijednosti

"Mađarska se ne može složiti s popisom akcija za poboljšanje LGBTI ravnopravnosti", priopćenjem se oglasila desno orijentirana vlada te zemlje.

Mađarska smatra kako prijedlog ne odražava vrijednosti sadržane u njihovom ustavu i umanjuje suverenitet država članica EU u donošenju vlastitih politika.

"S obzirom da je obiteljski zakon bitno u okviru nacionalne nadležnosti, za nas nije prihvatljivo da odluke politike EU-a izravno ili neizravno stavljaju pritisak na Mađarsku", priopćila je mađarska vlada.

Sramotno je da vlade poput one Viktora Orbana blokiraju napredak

Jedina liberalna zastupnica Ujedinjenog Kraljevstva, Catherine Bearder, u svojoj je izjavi za PinkNews kritizirala takvu odluku mađarske vlade:

"Europska unija odigrala je zadnjih godina ključnu ulogu po pitanju unaprjeđenja LGBTI prava diljem kontinenta, uključujući tu i zakonsku zabranu diskriminacije temeljem seksualne orijentacije prilikom zapošljavanja. No u pojedinim europskim zemljama LGBTI osobe su i dalje svakodnevno suočene s progonima i diskriminacijom. 

Sramotno je da vlade, poput one Viktora Orbana u Mađarskoj, blokiraju napredak na tom području. Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo iskoristiti svoj utjecaj u EU kako bi se osigurala prava i poštivanje LGBT osoba u čitavom našem susjedstvu".

Nakon njezine, uslijedile su reakcije i brojnih drugih europskih zastupnica i zastupnika.

Mađarska odluka je sramotna; ne može jedna zemlja zaustaviti napredak za LGBTI prava

Zastupnica zelenih, austrijska političarka, Ulrike Lunacek pozdravila je namjeru aktualnog vodstva EU za provođenjem Plana aktivnosti, te istaknula kako je "razočaravajuće da je Mađarska to iskoristila kako bi pokazala svoju najhomofobičniju stranu", no u podršci svih ostalih članica vidi "ohrabrujući znak koji pokazuje porast prihvaćanja LGBTI osoba diljem Europe".

Talijanski zastupnik, Daniele Viotti, je dodao: "Podrška 27 zemalja članica za akciju Europske unije po pitanju LGBTI jednakosti trebala bi Komisiji, Parlamentu i zemljama članicama biti nužna podrška do ostvarenja pune jednakosti za LGBTI osobe. Ne možemo dopustiti da jedna zemlja zaustavi sav napredak za LGBTI prava. Jednaka prava jednostavno ne mogu više čekati!".

Nizozemska zastupnica, Sophie in ‘t Veld je kazala kako je "nizozemsko vodstvo EU jasno pokazalo kako očekuje od Vijeće EU da riješi pitanje prava LGBTI osoba". Stoga ih je pozvala, kao i sve saveznike Vijeća EU da "učine dodatne napore kako bi uvjerili Mađarsku da osigura svoju podršku nizozemskom vodstvu EU koje želi poboljšati prava LGBTI osoba".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.