Svjetsko udruženja psihijatara (WPA), koje okuplja više od 200.000 psihijatara diljem svijeta, u svom priopćenju poziva na dekriminalizaciju homoseksualnosti u svim zemljama ističući kako se LGBT osobe trebaju smatrati "cijenjenim članovima društva, s jednakim pravima i obvezama kao svi drugi građani".

U priopćenju Svjetskog udruženja psihijatara (WPA), koje je do sada najsnažnija podrška te udruge LGBT osobama, ističu kako su potaknuti nedavnim kontroverzama koje su se pojavile u brojnim zemljama, te poručuju kako suvremeno društvo treba biti usklađeno s medicinskim saznanjima.

"Usprkos nesretnoj povijesti u kojoj su istospolna orijentacija i ponašanje izloženi sramoti i diskriminaciji, suvremena medicina već desetljećima ne podržava takav stav.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prihvaća istospolnu orijentaciju kao sastavni dio ljudske seksualnosti. Vijeće UN-a za ljudska prava poštuje prava LGBT osoba. Istospolna orijentacija, privlačnost i ponašanje, kao i rodni identitet ne smatraju se patološkima u dva glavna dijagnostička i klasifikacijska medicinska sustava (International Classification of Diseases (ICD-10) i DSM-5)", ističu u priopćenju.

WPA poziva države da osim dekriminalizacije homoseksualnosti poduzmu i dodatne akcije, piše Pink News.

LGBT prava potrebno prepoznati kao ljudska, građanska i politička prava

Države trebaju LGBT osobama osigurati jednaki pristup zdravstvenoj skrbi kao i svim drugim pravima i obvezama koje su dio života u civiliziranom društvu. Također trebaju smanjiti predrasude i prepoznati kako LGBT osobe ne pate od neke psihološke disfunkcije. Potrebno je zabraniti tzv. "konverzivne terapije" koje su štetne i ne postoje znanstveni dokazi njihove učinkovitosti. 

Udruženje ističe i kako je potrebno omogućiti adekvatnu pomoć putem službi za mentalno zdravlje koje će pružiti podršku LGBT osobama zbog društvene stigme, te prepoznati LGBT prava kao ljudska, građanska i politička prava, a u svoja zakonodavstva uvesti kažnjavanje zločina iz mržnje te zakone protiv diskriminacije.

Ovo priopćenje je do sada najsnažnija poruka podrške LGBT osobama Svjetskog udruženja psihijatara, a završno se ističe kako "psihijatri imaju društvenu odgovornost zalagati se za smanjenje nejednakosti u društvu za sve pojedince, uključujući i nejednakosti koje su povezane s rodnim identitetom i seksualnom orijentacijom".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.