U video kampanji britanske humanitarne udruge, koja se bavi povezivanjem škola i fakulteta s poslodavcima, vrlo je jasno pokazano na primjeru dječjih crteža za pojedina zanimanja kako se već u ranoj dobi stvaraju rodni stereotipi, kao i jednostavan, ali i vrlo učinkovit način kako se boriti protiv takvih predrasuda.

U dvominutnom filmu udruge Education and Employers učiteljice traže od učenika i učenica jednog nižeg razreda osnovne škole iz Kenta da nacrtaju crteže za zanimanja vatrogasac/vatrogaskinja, neurokirurg/neurokirurginja i pilot/pilotkinja borbenog zrakoplova. 

U razredu je 22 djece, podjednako i djevojčica i dječaka u dobi od 5 do 7 godina, koji su na gotovo svim crtežima, njih 61 od 66, nacrtali muškarce, čime je pokazano kako već u toj ranoj dobi usvajaju rodne stereotipe po pitanju određenih zanimanja. Stoga i ne čudi veliko iznenađenje na njihovim licima kad im u razred uđu neurokirurginja, pilotkinja borbenog zrakoplova i vatrogaskinja.

Video je nastao u produkciji reklamne agencije MullenLowe London, koja ovu kampanju provodi besplatno kako bi se podigla svjesnost o potrebi razbijanja takvih rodnih stereotipa u sklopu inicijative Inspire The Future, koju provodi udruga Education and Employers sa željom da inspirira mlade da o budućoj karijeri razmišljaju bez ograničenja temeljenim na predrasudama.

Richard Denney, izvršni kreativni direktor agencije MullenLowe London, je rekao: "Kao profesionalci smo odgovorni ohrabriti i inspirirati mlade kako je većina zanimanja danas dostupna i ženama, ne samo muškarcima. Ta djeca su naša budućnost".

Iako kampanja nije izravno povezana s LGBT stereotipima, toplo ju je podržala i Gemma Curtis iz udruge Diversity Role Models, koja omogućuje djeci u britanskim školama da razgovaraju s LGBT osobama.

"Znamo kako djeca već u ranoj dobi usvajaju rodne stereotipe što za njih može biti izuzetno ograničavajuće", rekla je za GayStarNews, te dodaje:

"Video inicijative Inspire the Future učinkovito pokazuje potrebu za takvom vrstom edukacije i lakoću s kojom se može postići promjena u učionici. Pozitivnim primjerima djeci se otvaraju oči, srca i umovi pri samo jednom susretu. Takve udruge, kao i naša, obavljaju bitan posao po pitanju promjene postojećih predrasuda i možda, što je još važnije, pružaju djeci uvid u sve što mogu ostvariti u budućnosti". 

 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.