Oko 130 francuskih liječnica i liječnika priznalo je u otvorenom pismu javnosti kako ilegalno pomažu istospolnim parovima i neudanim ženama u želji da imaju djecu, te zahtijevaju zakonske izmjene po pitanju medicinski potpomognute oplodnje, kao i da se ženama omogući zamrzavanje jajašca zbog kasnije trudnoće ii doniranja.

U otvorenom pismu objavljenom proteklog tjedna u francuskom dnevnom listu Le Monde, liječnici su, među ostalim, napisali:

"Mi liječnici/ce, biolozi i biologinje, priznajemo kako smo pomagali i podržali istospolne parove i neudane žene u njihovim nastojanjima da imaju djecu, što ne mogu ostvariti u Francuskoj".

Zatražili su zakonske izmjene kako bi se i tim skupinama omogućio postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO, ili u Francuskoj PMA), koja je sada rezervirana samo za heteroseksualne parove, dok je surogatstvo potpuno zabranjeno jer se protive "pretvaranje ljudskog tijela u robu", piše The Local.

Zatražili i mogućnost da žene zamrznu jajašca zbog kasnije trudnoće ili doniranja

Ovu grupu liječnika/ca predvodi ginekolog René Frydman, stručnjak za potpomognutu oplodnju koji je omogućio i nastanak prve "bebe iz epruvete" u Francuskoj. Proširenje Zakona o medicinskoj potpomognutoj plodnji za istospolne parove prvotno je bilo uključeno u Zakon o bračnoj jednakosti iz 2013., no taj je dio kasnije odbacila oporba, što je razbjesnilo udruge za LGBT prava koje su zbog toga predsjednika Françoisa Hollandea prozvale izdajnikom.

Liječnici/ce ističu kako je aktualni zakon nedosljedan, jer omogućuje istospolnim parovima i neudanim ženama posvajanje djece. Ujedno zahtijevaju i da se ženama omogući zamrzavanje jajašca zbog kasnije trudnoće ili doniranja, što je već omogućeno u nekoliko europskih zemalja poput Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i Belgije. U Francuskoj je to dozvoljeno samo ženama kojima je ugrožena plodnost iz medicinskih razloga, poput onih koje prolaze kemoterapiju, dok ženina želja za kasnijom trudnoćom nije dostatan razlog.

Francuski mediji su ovaj manifest liječnika/ca usporedili s Manifestom 343 Simone de Beauvoir i žena iz javnog života, koje su priznale da su imale abortus što je doprinijelo legalizaciji pobačaja u Francuskoj.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.