Spiegel Online, jedan od najčitanijih portala u Njemačkoj, objavio je u srijedu analizu "desnonacionalističkih" stranaka i pokreta u Europi, koje opisuje kao "širitelje straha". U interaktivnoj mapi koja prati analizu može se pročitati o desnim nacionalistima koji doživljavaju uspon unutar EU, a među uvrštenim državama je i Hrvatska, odnosno HDZ, koji njemački portal opisuje kao "nacionalističku stranku, jako desnokonzervativnu i klerikalnu". Također, ističe se da je većini europskih desničarskih nacionalista zajedničko i suprotstavljanje LGBT pravima.

"Oni su protiv minareta i protiv "masovnog nekontroliranog useljavanja". Žele najstrožije kazne za kriminalce i manje ovlasti za Europsku uniju. Govore o "vodećoj kulturi" i "zdravom domoljublju". Većinu onoga što je nedavno na svom stranačkom saboru kao stranački program usvojila Alternativa za Njemačku (AfD), mogu potpisati i francuska Nacionalna fronta ili mađarski Savez građana", piše Spiegel Online u svojoj analizi uspona desnih nacionalista u EU.

Od 28 članica EU, takve stranke i pokreti nisu prisutni samo u Irskoj, Portugalu i Španjolskoj.

U Austriji je predstavnike takve politike Slobodarska stranka (FPÖ), u Italiji Sjeverna liga (Lega Nord), dok je u Hrvatskoj to, smatraju njemački novinari, HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka. Spiegel Online ističe i da sve desno-nacionalističke stranke i pokreti biraju iste društvene skupine kao državne neprijatelje te da njeguju retoriku "mi protiv njih" i traženja krivaca i nepoželjnih u društvu.

HDZ je danas nacionalistička, desnokonzervativna i klerikalna stranka

Glavne mete desnih nacionalista su kriminalci, useljenici i izbjeglice, muslimani i Romi, homoseksualci i EU oličena u Bruxellesu.

Što se tiče Hrvatske, Spiegel Online konstatira da je "nova desnonacionalna vlada na strogo desničarskom kursu", te da su joj prvi na udaru "mediji i novinari", jer je "kritika nepoželjna tamo gdje vladaju desni nacionalisti".

Kad se na interaktivnoj mapi koja prati članak klikne na Hrvatsku, pojavi se fotografija Tomislava Karamarka.

"HDZ je danas nacionalistička stranka, jako desnokonzervativna i klerikalna", ali se od drugih srodnih stranaka u Poljskoj i Mađarskoj razlikuje po tome što nisu euroskeptični. Napominje se kako je jedna od ključnih ideoloških postavki nove vlasti transformacija gledanja na "naslijeđe fašističke ustaške prošlosti", ali i da eksplicitni desni ekstremisti nemaju veliki utjecaj na hrvatsku politiku.

No, taj se sentiment izražava kroz akcije nogometnih huligana, te na "nacionalističkim muzičkim okupljanjima pjevača Marka Perkovića Thompsona", na kojima se okupljaju "deseci tisuća ljudi".

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.